Lepa žena u uniformi: Strojevim korakom kroz život

0
Foto: Marija Čapkunović, privatna arhiva

Biti žena u vojsci danas više nije tako nemoguće i nedostižno, ali je to ipak poziv koji traži mnogo odricanja. Izazov, uzbuđenje i lično zadovoljstvo nadomešćuju sve ono što je u ovom poslu teško, kaže Marija Čapkunović, žena koja već sedam godina radi kao profesionalni vojnik u Kuršumliji.

Marija je prva žena vojnik u porodici, a trenutno i jedini, jer kako kaže ni među njenim rođakama, a ni rođacima nema vojnika.

Vojni poziv opisuje kao svakodnevni izazov i balansiranje, jer nije baš uobičajeno da žena u jednom trenutku misli na to šta će spremiti za ručak i kad će pokupiti veš, a već u sledećem na naoružanje i strojev korak.
Foto: Marija Čapkunović, privatna arhiva

– Moja porodica, pogotovo deca, u početku su teško prihvatala to što sam često odsutna. Odbolovali smo svaki moj teren ili dežurstvo. Međutim, sada su već veliki i sve to im je postala rutina – kaže Marija.

Kako su je na prethodnom poslu okruživale samo žene, bilo joj je neobično da se navikne na pretežno muški kolektiv. Sada uživa veliko poštovanje kolega, a sa nekima se druži i privatno. Rad sa muškarcima opisuje kao bolji, jer su oni manje sujetni i uvek spremni da pomognu.

Svoje profesionalno iskustvo nedavno je obogatila i učešćem u mirovnoj misiji u Libanu.

– U mirovnoj operaciji u Libanu provela sam šest meseci. To je ogromno iskustvo za jednog vojnika. Upoznavanje raznih ljudi, različitih nacija i njihovih kultura i običaja. Kada smo bili gosti Kinezima za njihovu Novu godinu igrali smo Užičko kolo na priredbi i svi su bili oduševljeni. Inače, u Libanu narod jako voli Srbe, zbog našeg vedrog duha i neposrednosti – kaže Marija.

Kao pravi primer upravo tog istog vedrog duha i neposrednosti, Marija važi za jednog od najboljih vojnika u svojoj kasarni.

Sebe smatra snažnom ženom, ali kaže da to ipak nije samo zbog posla kojim se bavi.
Foto: Marija Čapkunović, privatna arhiva

– Svaka žena koja je majka poseduje ogromnu snagu, ljubav i strpljenje. Za stvaranje čoveka potrebna je nadljudska snaga i to mogu samo žene – kaže Marija.

Ova majka, supruga, vojnik i drug, ipak zaustavlja dah kada obuče uniformu, zato i ne iznenađuje što je na nedavnoj manifestaciji „Dan otvorenih vrata“ u kuršumlijskoj kasarni ispred njenog borbenog vozila bila najveća gužva.