Toto, imam osećaj da nismo više u Kanzasu

0

„Čarobnjak iz Oza“,prema mišljenju mnogih, ovaj film je jedan od deset najboljih filmova svih vremena.

Snimljen prema knjizi Lajmana Frenka Bauma, sa Džudi Garland u naslovnoj ulozi, ovaj film je osvajao bioskopska platna, televizijske ekrane, i što je najbitnije, srca svih gledalaca.

Zajedno sa Doroti, stazom od žute opeke su prošle generacije i generacije. Odrastali smo i učili se da ne odustajemo od snova, da „o srcu ne treba suditi po tome koliko voli, već koliko je voljeno”.

Kao decu su nas oduševljavale avanture Doroti i njene družine, plašili smo se Zle veštice sa Zapada i zadivljeno gledali u Glindu, prelepu dobru vešticu sa Severa. Kasnije, kada bismo se vratili ponovo u čudesni Oz, oduševljavale bi nas neke od najvećih životnih istina:

„Imaš mnogo hrabrosti, siguran sam.”, odgovorio je Oz. „Samo treba da imaš samopouzdanje. Ne postoji živo biće koje se ne plaši kada je suočeno sa opasnošću.Prava hrabrost je kada se suočiš sa opasnošću kada si uplašen, a takvu hrabrost ti imaš u izobilju.”

„Srca nikada neće biti praktična, sve dok ne postanu neslomljiva.“

„I beba ima mozak, ali i dalje ne zna ništa. Samo iskustvo donosi znanje i što si duže na zemlji to ćeš više iskustva steći.”

„Vi, ljudi sa srcem”, rekao je jednom, „Imate nešto da vas vodi, i ne možete nikad da pogrešite; Ali ja nemam srce, pa zato moram biti veoma oprezan.”

I na kraju, čuvena rečenica: „Nema mesta kao što je dom.”

Ova bajkovita i uzbudljiva priča sigurno će vas vratiti u detinjstvo. Ako ništa drugo možda nas sve odvede „negde iza duge”.