Sačekaj malo, ja sam Supermama!

0
Foto: Sačekaj malo

Predstavljamo vam Vladanu, mamu, blogerku i ženu nesmirenog duha. Autorka je dva bloga Neće valjda i Sačekaj malo – Dnevnik supermame.

Vladana je po obrazovanju diplomirani ekonomista, a bavila se različitim profesijama, od marketinga do profesionalnog prevođenja knjiga za naše eminentne izdavače, preko raznih administrativnih poslova za strane poslodavce. Voli da uči, voli nove veštine i tehnologije i veruje da si mlad  sve dok si u stanju da nešto naučiš.

– Oduvek sam volela da pišem i maštala o tome da objavljujem knjige. Pre dve godine sam odlučila da pokrenem sopstveni blog sa kratkim pričama na razne životne teme. Nazvala sam ga Neće valjda zato što mi se čini da se vrlo često stvari dešavaju baš kada pomislimo – neće valjda… Zadala sam sebi zadatak da objavim jedan tekst nedeljno i na taj način prikupim čitaoce koji će jednog dana bit čitaoci neke moje knjige. Međutim, iako je oko mene mnoštvo tema i ideja, nije uvek lako sastaviti tekst kada mi to želimo. Posebno ako svaki tekst doterujete i „peglate“ satima kako bi bio pismen i zanimljiv.

Jednog dana sam shvatila da treba pre svega da pišem o onome što dobro znam, o temi koja mi je non stop pred očima – a to je samohrano roditeljstvo. Tako je pre godinu i po dana nastao sajt Sačekaj malo – Dnevnik supermame. Ja sam samohrana majka devojčice koja sada ima 7 godina. Rodila sam je sa 46 godina. Od njenog oca sam se rastala pre nego što je rođena. Naši odnosi su komplikovani, kako kog dana, a to kako ja sama podižem dete, moje emocije i razmišljanja, odlučila sam da podelim sa drugima. Moja ćerka je isuviše mala da bi znala čime se ja bavim, i ne smatram da sada treba da je s tim upoznam. Možda će jednog dana saznati, a ja se uvek rukovodim sledećim pravilom : sve što objavim ona će moći slobodno da pročita. U mojim tekstovima nikoga ne vređam i pišem isključivo onako kako osećam i mislim.

Foto: Sačekaj malo

Vladana veruje da je roditeljstvo najodgovorniji zadatak na svetu, a da je samohranim roditeljima taj zadatak još teži jer su u tome sami i nose još veću odgovornost u odnosu na decu koju podižu.

– Činjenica je da postoje situacije o kojima ne pričamo, jer nas je sramota, ili zato što mislimo da ih drugi neće razumeti i da nas neće podržati.  Činjenica je da klasični roditeljski parovi podsvesno neguju obrasce ponašanja kojima odbacuju samohrane roditelje, kažem podsvesno – jer verujem da oni toga nisu svesni. Možda će ovi tekstovi pomoći da razumeju situacije kroz koje prolazimo, i da makar probude empatiju sa naša duševna stanja i za našu decu.

Roditeljstvo je u današnje doba nalik na trku sa preponama. Stalno nešto preskačete, a najradije biste da se provučete ispod tih prepreka, međutim, ne može. Roditeljstvo danas košta mnogo, kako u parama, tako i u živcima i hrabrosti. Roditeljstvo ženu pretvara u hobotnicu, u indijsko božanstvo sa puno ruku od kojih svaka istovremeno radi nešto drugo. Roditeljstvo majku pretvara u dvoglavo čudovište, jedna glava gleda napred, u budućnost, a druga se stalno osvrće na prošlost i pita se gde je pogrešila.

Foto; Sačekaj malo

Sajtove je napravila sama i održava ih lično.  Poslednje tri godine radi kao menadžer baza podataka za jednu međunarodnu organizaciju, što je tehnički posao. Pisanje blogova za nju znači neophodno luftiranje i resetovanje mozga posle dana provedenog u analitici i kodiranju. Pored blogova, amaterski se bavi fotografijom, te je uspela da svoje fotografije postavi i proda na poznatim stokovima.

– To je za mene kreativni ventil koji pomaže da preživim prebukiranu svakodnevicu samohranog roditelja. Mojoj okolini nije baš najjasnije zašto se ja toliko bacakam na sve strane i zašto se bavim sa toliko različitih aktivnosti, umesto da jednostavno podižem svoje dete – i ćutim.  Uglavnom nailazim na razumevanje kod pripadnika mlađe generacije. Oni još uvek u sebi imaju taj elan i energiju, kao i želju da od života uzmu i naprave najviše što mogu. Po razmišljanjima i interesovanjima sam negde bliža njima jer ne mislim da zbog roditeljstva sve treba da stane a roditelj bude isključivo u službi svog deteta. Moje dete je meni prvi i jedini prioritet, ali smatram da ću joj biti od veće koristi budem li negovala i ovaj kreativni, radoznali aspekt svoje ličnosti.

Prvi Vladanin blog ISTINA O SAMOHRANIM MAJKAMA već ste mogli pročitati na našem magazinu. O kreativnosti, svakodnevici i izazovima roditeljstva sa kojima se nosi moći ćete da čitate svake srede na našem portalu.