Ko je ta Topličanka?

2

Reč urednice. Rečenice prijatelja.

Prijateljica i ja razgovaramo pre neko veče, šu šu šu i tek me iznenada pita:

 – E a ko je ona Topličanka na Fejsu? Da nisi ti?

– Ja sam! – kažem sa osmehom od uva do uva.

– Što pitaš?

– Što? Što je toliko lažnih profila napalo ovaj moj jedan jedini iskreni i istiniti, a sve sa vezom, Topličanima i Topličankama da ne znam kud da se denem!

– Ja nisam lažna.

– Znam da nisi.

– Zar nije lepa Topličanka, je l’ si videla? – pitam stidljivo, kao neko dete.

– Jeste, samo je IPP.

– Šta je?

– Pa, industrija pamučnog prediva! – sad je njen red za osmeh od uva do uva.

***

Nekoliko dana nakon toga vodim sličan razgovor. Razgovaramo o lepoti, o (ne)mogućnosti da budeš slobodan u provinciji, o revolucijama i kontrarevolucijama.

– Ja ne umem da se busam u grudi i trubim. Više sam za tihu revoluciju, za lepotu što jede svako zlo iznutra. Zapravo, takvu borbu najviše volim. Niko ne vidi da se borim, a ja već pobedila! Pa ko prav, ko kriv!

– Šta će ti to?

Lažnjaka ima svuda. Crne hronike i politike. Šokantnih naslova i ispraznih sadržaja. Fantomskih portala i novinara. I mi se uopšte zbog toga ne čudimo i ne iznenađujemo. Ali kad se desi nešto lepo, svi tražimo u tome zadnje namere. Ko je to? Šta je to? ČEMU?

Napravila sam ličnu industriju lepote i pozitivne energije. IPP može lako biti Industrija Pozitivnog Pogleda. Pogleda u izuzetne žene koje ima ovaj kraj i ova zemlja, u borce, mame, u knjige i filmove, u život koji može biti dovoljno dobar i pamučno mekan – ako želiš i umeš.

Topličanka ušiva uspomene. Jednu po jednu.

Iskrenim vezom.