Pita sa jabukama je oduvek najslađi kolač bez čokolade. Naša čitateljka je podelila sa nama svoj recept i fotografiju ove ukusne poslastice.
Sastojci:
8 jabuka srednje veličine, 400gr brašna, prašak za pecivo, vanilin šećer, kašičica soli, 1 jaje, 100gr šećera, 1 margarin, kašičica cimeta, narendana kora limuna.
Priprema:
Penasto umutiti margarin i šećer, zatim dodati brašno, jaje, prašak za pecivo, vanilin šećer, kašičicu soli, narendanu koru limuna. Zamesiti glatko testo.
Jabuke oljuštiti i izrezati na tanke kriške.
Rernu zagrejati na 180° C , pripremiti kalup veličine 25cm.
Testo podeliti na dva dela, s tim da jedan deo bude veći od drugog. Veći deo testa razvući u tanku koru, i njome obložiti dno i ivice kalupa. Ukoliko testo popuca, lagano prstima utapkajte popucala mesta.
Naređati red jabuka i pospite cimetom, ponoviti postupak dok ne potrošite jabuke.
Preostalo testo razviti i iseći trake i druge ukrase po želji i njima prekrijte fil. Premazati trake razmućenim jajetom.
Peci najpre na 180° C 20 minuta, pa smanjiti temperaturu na 160°C i peci jos 40-50 minuta.
Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu.
Topličanka je duša od žene.