Plazma kuglice iz vrtića

0
Foto: Tea House

Naša čitateljka nam je poslala recept za plazma kuglice. To su navodno kolači o kojima pričaju sve majke čija deca idu u vrtić. Plazma kuglice za užinu kao omiljena poslastica mališana lako se prave i još lakše jedu. Dečjem ukusu se mora verovati!

Sastojci: 300gr mlevene plazme, 150gr margarina, 150gr šećera u prahu, izrendana čokolada 120gr, 2dl soka od pomorandže

Priprema:

Sjediniti sve sastojke i praviti kuglice, koje možete valjati u mlevenu plazmu, mlevene orahe ili umakati u čokoladu.

Plazma keks su zapamtile generacije po sloganu „Ne pušta te da odrasteš“. Možda baš zbog toga što je malo stvari koje u sebi čuvaju naše detinjstvo, ali i zbog neverovatnog ukusa, plazma je ostala omiljena poslastica mnogih.

Ovaj kolač je, sa druge strane, sjajan primer kako se dovitljive domaćice dosete da sa malo materijala naprave kolač na brzinu. Međutim, to nikad nije bilo kakav kolač, već upravo poslastica koja oduševi i decu i goste.

Kuglice su nekako zanimljive najmlađima, jer ne traže da se koristi pribor. Osim toga, brzo se smažu, pa se odrasli ne ljute u stilu: „Šta gnjaviš taj kolač, pojedi ga lepo!“

Iz istih razloga, kuglice su zgodne i za odrasle. Pored toga, mogu se poslužiti čak i oni koji izbegavaju slatkiše. Osvežavajuća pomorandža ne dozvoljava da ove plazma kuglice budu preslatke. Ipak, dominantan ukus je svakako plazma.

U prilog tome, možda je zanimljivo da se ovde provuče i jedna, sada možda već i poznata, angedota o razgovoru koje vode dve domaćice.

Kako tebi onako lepo ispadnu kolači, a moji!

Negde na prokupačkoj ulici, srele su se dve prijateljice. Nakon kratke priče o tome kako su najbliži,  jedna bezmalo napade ovu drugu:

– A je li, Marina, kako tebi onako lepo ispadnu kolači, a moji ništa?!

– Kako ništa?

– Pa lepo! Ti mi reče recept, ja sam sve sastojke upotrebila i na kraju, opet, tvoji ukusniji!

– E! Ma to ti se čini!

– Ne čini mi se, ne čini, znam ja! Sigurno si neki tajni sastojak ispustila da mi kažeš!

– E nemoj tako, Jelo! Ja sam ti sve lepo redom napisala! A ti što nisi ispratila recept kako treba, ja nisam kriva!

– Kako nisam?! Je l’ piše šećer?  Stavila sam šećer! Je l’ piše margarin? Stavila sam margarin! Je l’ piše čokolada? Stavila sam čokoladu!

– A pomorandža?

– I pomorandža!

– A plazma keks?

– Stavila sam keks!

– Ma je l’ plazma?!

– Nije plazma, skuplja plazma od običnog keksa!

– E pa, moja Jelo, eto ti ga tajni sastojak! Stavila si običan keks – dobila si običan kolač!

Deca znaju šta je dobro!

Po istom principu su mnoge mame pokušale da „prevare“ svoju decu kad im iz vrtića donesu ovaj recept. Što zbog kućnog budžeta, što zbog mišljenja da nije važno koji keks se stavi, neretko se desi da domaćice preskoče plazmu. Tako naprave plazma kuglice bez plazme. Deca su nepogrešivog ukusa, pa se često događa da se klade među sobom ili sa tatama – da li je mama stavila plazmu u magičnu smesu! Oni iz starijih vrtićkih grupa sa receptom odlaze u radnju da sami kupe materijal. Kao veliki, oni pomešaju sastojke i među dlanovima prave kuglice.

Ne zna se još da li se išta u životu čeka sa tolikim nestrpljenjem kao da se plazma kuglice stegnu u frižideru!

Pogledajte još recepata za slatkiše i jela koja TOPLIČANKA KUVA.