FRONCLA: Brend za srećne devojčice

0
Foto: Froncla
Zato što se svako od nas u nekom trenutku osetio kao froncla, dlaka u supi ili poslednja rupa na svirali, e zato smo mi FRONCLA!

Ovako svoju simpatičnu priču o jednoj porodičnoj radionici počinje Tijana, idejotvorac Froncle, brenda za srećne devojčice.

– Froncla je već neko vreme bila u našim glava, poslednja dva meseca smo se trudili da je oblikujemo, malo doteramo i pokažemo svetu. A taj svet su naši prijatelji. Osmesi, tople reči i podrška su nas okuražili da pokažemo i ostalima. Froncla majica nastaje tako što jedan Nikola ode do pamučne radnje” u Zemunu, onda jedna mama Tanja skroji i sašije te majice. Nakon toga ja malo crtam, Nikola pripremi to crtanje za štampu, upakujemo u kutiju ili na sajt i to je čitav proces. Froncla majice nastaju u krugu porodice, od pamučnih snova i sa par ruku. – priča Tijana.

Kada su birali modele za svoje majice  (Tijana kaže: to nisu modeli, to smo mi!) vodili su se svojom glavnom mišlju da su srećne devojčice najlepše devojčice i da nikad nisi prestar za lepo – imao dvadeset i nešto ili sedamdeset i devet.

Foto: Froncla

Ovo je priča o FROCLI.

Na ovim prostorima su nekada žene u tekstilnoj industriji radile „kao singerice“, bile su simbol feminističkog napredka u Jugoslaviji i do 1998. godine je čak pola miliona zarađivalo svoju platu u igri sa koncima, platnom i mašinama.

Kada su novi vlasnici privatizovali fabrike, nije im padalo na pamet da nastave da se bave tekstilom. Slede otkazi. Fabrike se prazne. I nestaju. Proizvodnja se seli u Kinu, Bangladeš i  sva ona mesta gde mali rade za velike. Ti veliki gledaju male kao jeftinu radnu snagu, uglavnom ih zanima samo profit i često ih je briga za uslove rada svojih zaposlenih i zaštitu životne sredine. Tako nastaje većina stvari koje imamo u garderoberu i na sebi.

Ovo nije kraj priče. Ovo je početak naše priče.

Ove zime je jedna mama Tanja, koja ima 15 godina iskustva u tekstilnoj industriji odlučila da skloni prašinu sa svoje singerice.

Ove zime je jedna Tijana zamenila korporacijski život za crtanje.

Ove zime je jedna Irena rešila da ušuškava klince u garderobu koja će izaći iz njene glave i porodice.

Ove zime je jedan Nikola kupio domaći pamuk u lokalnoj radnji i time napravio prostor za stvaranje. Za mama Tanju, Tijanu i Irenu.

Foto: Froncla

Mi smo jedan porodični tim koji želi da pravi pamučne stvari u kojima će vama biti udobno i lepo. Naša mala prodavnica je jedna jednospratna kuća u blizini Beograda. Maštamo kako će ta kuća jednog dana prerasti u mali, ali posvećeni brend pamučnih stvari.

Želimo da vam ova garderoba koju je kreiralo svega par ruku postane prijatelj u građenju vaših ličnih istorija. Neko će u našoj majici leteti svuda po svetu, a neko će se zaljubiti. Neko će u našem duksu prirediti prvi ručak za svoju porodicu i prijatelje… Naše stvari će vas u nekom trenutku možda podsetiti na raskid, gubitak kilaže ili koji kilogram više. Što je skroz okej.

Kao što je okej biti froncla u vremenu kada je teško reći šta je pravo, a šta reklama.

Okej je biti froncla sa pegama, čupavom frizurom ili borama.

Foto: Froncla

Okej je ostati, otići, prekinuti, nastaviti.

Okej je biti froncla i boriti se za san i kad te drugi ne razumeju.

Okej je… jer smo se svi nekada osetili kao froncla.

Ovo je priča u nastajanju. Priča o kojoj ćemo još puno učiti.

Hajde da je ispisujemo zajedno!