Žena koja reciklira i plete lepotu!

0
Foto: Biljana Milutnović, privatna arhiva

Za nežne, jednostavne i nestvarno lepe korpe, koje pravi Biljana Milutinović retko ko bi poverovao da nisu pletene od pruća. Biljana ima jedan kreativan i ekološki hobi – ona pravi korpe od papira.

Kada je pre četiri godine iz znatiželje uzela papir u ruke, napravila štapiće i počela da ih plete, ova Prokupčanka nije mogla ni da pretpostavi kakvu će sve lepotu stvoriti njene vešte ruke.

– Počela sam sama da se igram s papirom. Iz radoznalosti i bez pomoći, korak po korak, izgleda da sam se izveštila u pletenju paprinih štapića. Od komada papira do konačnog proizvoda proces je dugačak, a najkomplikovaniji deo je upravo pletenje – kaže Biljana.

Foto: Biljana Milutnović, privatna arhiva

Najčešće koristi otpadni materijal iz radnje koja pravi registratore, ali često se posluži i papirnim džakovima. Najpre pravi štapiće od papira, lepi ih i farba, a kada se osuši – plete. Poklopce ukrašava fotografijama odštampanim na kartonu, pa tako svaka kutija dobija poseban izgled. Koristi akrilne boje, specijalne lepkove i posebne boje za papir, a za izradu jedne kutje u proseku joj je potreban jedan dan.

Biljanin ručni rad posebno je cenjen u ženskim krugovima, kao lep rođendanski i slavski dar, pa i poklon za 8. mart. U ovo recikliranje i kreativno stvaranje prste često umešaju njen suprug Dragiša i deca, koji joj pomažu pri farbanju i lepljenju. Ipak, pletenje je isključivo njeno delo. Šta sve mogu ove vredne ruke uverite se i sami na njenoj Fejsbuk stranici, a mi vam predstavljamo par fotografija.