Промените навике у 8 корака

0

Изложени смо бројним информацијама у корист здравља. Нека правила је лако пратити, нека није. Неке информације имају смисла а неке баш и не. Неретко када наиђемо на први камен спотицања одустајемо и настављамо даље са својим лошим навикама. Ови савети ће вам помоћи у савладавању потешкоћа:

1. Избегните строге планове исхране – рестриктивни планови исхране, неретко имају контра ефекат. Придржавајте се најважнијег правила: умерено и разноврсно.

2. Размишљајте позитивно – ако размишљате само о ономе што не смете да једете, шансе за успех су мале. Дозволите себи: умерено уживање у “забрањеним намирницама”.

3. Пратите правила и током путовања – када се спремамо за путовање последња ствар о којој ћемо размишљати је храна. Обично током путовања завршимо са грицкалицама, слаткишима и свим оним намирницама које генерално избегавамо а онда враћање у свакодневни колосек буде тежак. Следећи пут будите спремни и не дозволите да искочите из њега:

Понесите воду са собом – 60% нашег тела је вода

Припремите ужину – свеже и орашасто воће, сендвич – тако избегните преједање и куповину производа које избегавате

Наспавајте се – када не спавамо довољно, несвесно више “грицкамо”

4. Једите храну најприближнију свом изворном облику – бирањем вишеструко прерадјене хране неминовно више уносимо масти, соли и шећера. Намирнице које су најприближније свом изворном облику су хранљиво пуновредне намирнице. Припремањем оброка са овим намирницама, сами имамо контролу над појединим додацима који могу имати штетни утицај на наше здравље.

5. Слушајте своје тело – не постоји особа која може рећи шта је то што је вашем телу потребно. Оставите своје емоције и мишљење других по страни те дозволите своме телу да каже шта је то што му стварно треба.

6. Пронађите свој начин – свака особа је другачија. Зато је важно да свако пронађе свој начин како да унапреди своје здравље. Оно што функционише код једне особе, не мора и код друге.

7. Будите стрпљиви – поправити здравље или смањити килограме не може да се деси у једном трену. Будите реални и дајте себи довољно времена да поправите нарушено.

8. Будите свесни својих могућности – није потребно да будете изврстан кувар да бисте могли да припремате здрав а укусан оброк. Обезбедите кухињу намирницама које је лако уклопити у оброк: свеже и замрзнуто воће и поврће, јаја, сир, исечено немасно месо, конзерве туњевине и сардине. Придржавајте се правила: једноставно и здраво.

Ауторка: Дијана Радетић, нутрициониста дијететичар и мама, члан Савеза удружења здравствених радника Србије.

Уколико вам се допао текст, запратите Дијанин блог Здравље на дан.