Sa Lolom rušimo predrasude, a uvećavamo ljubav!

0
Danijela Cakić Ćurčić, privatna arhiva

Kada je kosooka devojčica Lola došla u porodicu Ćurčića, njeni roditelji su je dočekali sa strepnjom. Radost se pomešala sa velikom brigom: kako će njihovo dete rasti? Tada nisu znali da će upravo zahvaljujući Loli rasti do visina koje nisu mogli ni da zamisle.

Danas je 21. mart Svetski dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom, a mi vam donosimo priču jedne izuzetne žene i mame Danijele – o obično neobičnoj porodici i magičnoj LOLI!

 

Nakon druge, uredno vođene trudnoće, došla nam je devojčica kosih očiju. “Samo liči na majku!” “Možda ima, ali možda i ne. To ne možemo da znamo dok ne uradimo kariotip.” Nakon čestitki za bebu koja je dobila ocenu 9 na rođenju, čula sam ovo. Da! Moje dete ima Daun sindrom. Pet dana nakon rođenja dala je krv na analizu i kariotip je pokazao da naša beba ima trizomiju 21.

Jedan hromozom više.

Nisam znala šta me je snašlo. Plakala sam i bila mnogo uplašena za svoje dete i za svoj život sa njim. Kako ću ja to i šta je “to”. Sad znam da je neznanje ono što me je ubilo u tom trenutku. Nisam znala mnoge stvari. Nisam znala koliko se deca koja imaju Daun sindrom međusobno razlikuju. Nisam znala da sve one slike i tekstove sa interneta ne smem da pripišem svom detetu i nisam znala da uživam u tome što sam postala mama.

Kosooka devojčica Lola ima 2 godine. Lola ima i stariju sestru (jedan od boljih terapeuta sa kojima Lola sarađuje 😊), ima mamu, tatu, bake i deke, komšije, čike i tete, koji je vole. Lola je voljeno dete, a ljubav je onaj pokretač, ona sila koja može da ruši i gradi.

Rušimo predrasude, a uvećavamo ljubav.

Danijela Cakić Ćurčić, privatna arhiva

Sa Lolinih nepunih mesec i po dana počeli smo sa fizikalnom terapijom, a sa 6 meseci sa logopedskim savetovanjem. Pored logopeda i fizijatra, posećujemo pedijatra, oligofrenologa, kardiologa, endokrinologa, psihologa, oftalmologa, otorinolaringologa, imunologa, pulmologa, jer deca koja imaju Daun sindrom često mogu da imaju i prateće probleme. Zvuči komplikovano, ali nije baš tako, jer to je vaše dete i za njega biste učinili sve.

Naš cilj je da naša deca budu srećna i samostalna. Suprug i ja smo saglasni u tome. Pored normalnih, pomalo duhovitih porodičnih odnosa, Loli, kao i svakom detetu treba sredina koja prihvata drugačije, treba joj rana intervencija, vrtić, logoped i oligofrenolog u vrtiću, motivisana učiteljica, razuman poslodavac. Da. Osobe sa Daun sindromom mogu da budu zaposlene.

Lola hoda, govori, razume, igra se, smeje se, plače i ume da se ljuti. Lola ne voli da nosi naočare, ali obožava hranu, knjige i pse. 😊 Ista je majka! 😊

Danas je 21. mart, Svetski dan osoba sa Daun sindromom i danas mi nosimo šarene čarape, kao znak podrške ovim osobama i njihovim porodicama. Da znaju da nisu sami. Da znamo da nismo sami.