Budi Topličanka: Pomozi kragujevačkim učenicima da odu na takmičenje u Americi

0
Foto: Telegraf

Ekipa kragujevačkih gimnazijalaca od 15 i 16 godina, plasirala se na svetsko takmičenje u programiranju Lego robota, koji se održava u američkom Hjustonu od 17. aprila, ali je upitno hoće li otići jer para za ovaj poduhvat nemaju. U pitanju su deca koja su osmislila inhalator za astronaute, jer oni gube čulo ukusa dok su u svemiru!

Posle nastupa euforije zbog uspeha, za tim iz Prve kragujevačke gimnazije usledio je hladan tuš. Samo za registraciju učesnika im odmah treba 1.000 dolara. Njihove četiri profesorke i mentorke novac su dale su iz svog džepa. Deca su se tada rastrčala da skupe sav novac.

Zašto?

– Želimo da odemo tamo i da prikažemo našu državu u najboljem svetlu – kaže Milica Todorović, učenica prvog razreda specijalizovanog informatičkog odeljenja Prve kragujevačke gimnazije. Potrebna suma nije mala, u pitanju je 16.000 evra, ali je tako mala kada se uzme u obzir cilj jedne Milice i njenih drugova.

OVAKO SU POBEDILI

Ova deca su osmaci specijalizovanog matematičkog odeljenja gimnazije – Marta Špica, Ivan Grego i Anja Mijailović, kao i đaci prvog razreda gimnazije iz specijalizovanog informatičkog i matematičkog odeljenja- Dunja Mihajlović, Milica Todorović, Milutin Milojković i Mihailo Šundović. Njihov tim nosi ime PKGang.

Predvode ih četiri profesorke. Ljubica Mudrić Staniškovski, profesorka matematike, objašnjava da su đaci pozivnicu za Hjuston dobili nakon što su na regionalnom takmičenju u Sloveniji bili prvi od srpskih ekipa.

Foto: Telegraf

– U Americi se održava Svetsko prvenstvo FLL (FIRST Lego League) i to je internacionalno takmičenje na kome će prisustvovati mladi iz 98 zemalja sveta.

Ove godine tema je svemir, odnosno “Into orbit” (U orbitu). Deca uzrasta od devet do 16 godina imaju priliku da se pokažu u tri etape takmičenja. U prvoj su u centru pažnje ocenjivača timski rad i saradnja. Ove godine na takmičenjima u Beogradu i Sloveniji naš tim je osvojio prvo mesto u ovoj kategoriji. Druga etapa takmičenja je programiranje Lego robota koga sami konstruišemo, da pređe određene prepreke na stolu. Pošto je tema svemir, robot mora da postavlja astronauta, da ga pošalje u svemir, da vrati astronauta u bazu… – pojašnjava profesorka.

Treća etapa takmičenja je projekat. Đaci su ove godine imali zadatak da pomognu astrunautima sa nekim od problema u svemiru.

KLINCI ASTRONAUTIMA

– Naš tim se bavio gubitkom čula ukusa u svemiru, zbog uslova života i specijalnog pakovanja hrane. Rešenje našeg projekta je food inhalator. Učenici su napravili inhalator koji bi astronaut mogao da stavi dok jede i tako uspe da oseti mirise i ukuse hrane koju unosi. Da bi mogli da ga naprave, učenici su konsultovali lekare KC Kragujevac, firmu koja se bavi proizvodnjom inhalatora, stručnjake sa Instituta za hemiju gde su učili o ekstrakciji mirisa iz hrane. Bili su na Fakultetu inženjerskih nauka kod stručnjaka koji su im tehnički pomogli da naprave prototip inhalatora na 3D štampaču. Inhalator je jednostavan, stavlja se na nos i u sebi ima bočicu u kojoj je ekstrahovan miris hrane. Kada astronaut jede, pritisne bočicu i tako oseti i miris. Bočice bi se pakovale uz obroke – objašnjava Ljubica Mudrić Staniškovski.

Ona kaže da se, prema dostupnim podacima, ovom problemom niko u svetu nije bavio, te je ideja kragujevačkih najmlađih gimnazijalaca potpuno inovativna.

Foto: Telegraf
HJUSTON, IMAMO PROBLEM

I tako sada sedmoro gimnazijalaca imaju rešenja problema u svemiru, ali još nemaju rešenje kako stići do Hjustona, centra američke svemirske agencije NASA, gde žele da prikažu svoju malu državu “u najboljem svetlu”.

– Voleo bih da vidim kako sve ovo što mi radimo rade mladi iz drugih zemalja, posebno oni koji imaju bolje uslove za rad nego mi- kaže gimnazijalac Milutin Milojković.

OVO JE URADILA PRE 50 GODINA: Priča baba Zorke će vas postideti, da li imate herca da uradite šta i ona?
Mihailo Šundović kaže da sada treba paralelno usavršavati sve što znaju i spremati se za Ameriku, a u isto vreme juriti okolo i prikupljati novac.

– A i ne znamo hoćemo li otići. Organizujemo donatorski koncert u školi 30. marta, planiramo da rasporedimo kutije za prikupljanje pomoći, štampamo pozivnice, karte, šaljemo mejlove- u dahu nabraja Mihailo.

STANIMO UZ NJIH

Iza ove dece sada stoje četiri profesorke, Ana Stanković, Ljubica Mudrić Staniševski, Marina Jelenić i Katarina Veljković koja je prošle godine proglašena za jednog od 50 najboljih nastavnika sveta. Deci su dale znanje, a onda i po pola jedne svoje plate da bi im dale šansu za Hjuston.

Na redu smo mi da im damo šansu, da bi bar neko od ovih klinaca ostao u Srbiji i nastavio da radi ovako kako radi sada sa samo 15 i 16 godina. Vremena je malo, na put se kreće 15. aprila.

Donacije se mogu uplatiti na račun: 840-1844760-86 (koji se vodi kod Uprave za trezor).

(Dnevne.rs/Izvor: Marija Raca, Telegraf)