Nesuglasice među decom u okviru porodice i kako ih rešiti

0

U porodicama gde ima dvoje ili više dece bilo da su istog ili suprotnog pola neminovno je da dolazi do čestih razmirica i svađe među njima. Često se hvataju u koštac zbog ljubomore ili prevlasti. Posebno ukoliko je jedno dete mirnijeg temperamenta a drugo eksplozivnije, svađe su utoliko češće. To svakako nisu dugotrajne svađe i deca se nakon istih brzo pomire.

Važno je i u kakvom porodičnom okruženju deca rastu, a uslove za to svakako stvaraju roditelji. Ukoliko je sredina konfliktna i nesložna to utiče na međusobno ponašanje dece. Konflikte među decom možemo da sprečimo do izvesne mere ukoliko deci stvorimo prijatnu porodičnu atmosferu u kojoj deca imaju osećaj sigurnosti i osećaj da su podjednako voljena.

Nemojte porediti decu i ne mešajte se u njihove razmirice sem ako je neophodno

Greška koju većina roditelja pravi, verovatno nenamerno, je ta što upoređuju decu. Svako dete je ličnost za sebe i kao takvo ga treba doživljavati i prihvatiti. Često se dešava da roditelji nehotice prave poređenje tako što upoređuju jedno dete sa drugim bilo da su u pitanju porodične obaveze, postignuća u školi ili vanškolskim aktivnostima. Nemojte porediti svoju decu i ne navodite ih jedno drugome kao primer. Time ćete samo postići kontraefekat.

Kada dođe do razmirica među decom, roditelji uglavnom nastoje da izglade sukob među njima. Psiholozi smatraju da ne treba roditelji da se mešaju u sukob među decom, ali ne treba ni da ostanu ravnodušni. Kada je reč o uobičajenim sukobima kao što je svađa oko igračaka, treba ostaviti decu da sami reše svoje razmirice. To je ujedno i način da nauče da sami rešavaju svoje konflikte kao i da se prilagođavaju novonastaloj situaciji. Ukoliko dođe do fizičkog obračuna u kome bi se deca mogla povrediti, roditelji bi tada trebali da reaguju.

Svađa među decom kao privlačenje pažnje

Deca se neretko osećaju zapostavljeno od strane roditelja, tako da će koristiti sve raspoložive mehanizme kako bi privukli našu pažnju. Naravno, nemoguće je ignorisati viku, galamu ili čak fizički obračun među decom, tako da je to momenat kada mi kao roditelji reagujemo, ali najčešće pogrešno. Umesto da im se u tom trenutku maksimalno posvetimo, mi pokušavamo da ih nadvičemo. Time se ne postiže ništa, jer ne samo da umanjujemo svoj autoritet, već postajemo sastavni deo konflikta.

Grešku pravimo i kada tražimo inicijatora svađe, jer će poraženo dete osećati veliku nepravdu i žudeće za osvetom. Nemojte nametati svoje rešenje, jer će ono imati samo kratkotrajno dejstvo i ni slučajno nemojte biti ravnodušni u takvim situacijama, jer na taj način samo podstičete želju kod dece da privuku vašu pažnju. Deca već od najranijeg uzrasta posmatraju i spontano kopiraju i imitiraju ponašanje druge dece a posebno ponašanje roditelja. Iz tog razloga je potrebno da se razmirice i konflikti među supružnicima ne odvijaju pred očima dece. Deca gledajući agresivnost roditelja mogu istu usmeriti ka bratu ili sestri. Konflikti među roditeljima se reflektuju na odnose između dece, jer deca obrasce ponašanja preuzimaju od roditelja.

Dovoljno je posmatrati decu predškolskog uzrasta, čak i manju kada se igraju porodice. Upravo ta igra oslikava njihovo porodično okruženje. Neretko devojčice igrajući se lutkama prema njima imaju baš onakvo ponašanje kakvo njihova majka ima prema njima. Posmatrajte svoju decu dok se igraju, možda ćete baš u tom momentu upoznati neki nesvesni deo sebe.

Nekoliko načina kako se izboriti sa razmiricama među decom

Umesto da se nadvikujete sa njima, nastupite energično ali ne stavljajte akcenat na ono što nije lepo u njihovom ponašanju, tako da umesto što ćete im reći „Ne tucite se!“, delotvornije će biti ako im kažete: „Idite da se igrate!“ Ukoliko je u pitanju fizički sukob obavezno razdvojte decu sve dok se potpuno ne smire. Ako je konflikt nastao zbog igračke, obavezno sklonite izvor konflikta.

Nešto što se pokazalo kao delotvorno rešenje u takvim situacijama je da zabranite deci da razgovaraju jedno sa drugim. U takvim situacijama deca će se pomiriti pre nego što možete i da pretpostavite i nastaviće bezbrižno da se igraju. I ne zaboravite da kako deca rastu svađe i razmirice među njima su sve ređe a bliskost i poverenje sve prisutnije.

Izvor: Slavica Bijelić, Moje dete

Dopao vam se tekst? Otkrijte ko razmišlja o roditeljstvu na portalu Moje dete.