Istine i neistine kada je pravilna ishrana u pitanju

0

Skoro svakodnevno svedočimo “novotarijama” kada je u pitanju ishrana. Najčešće tražimo brza rešenja kada se borimo sa viškom kilograma. Pompezni naslovi, kao i slike “pre i posle” nas mame da poverujemo u svedočenje nekih sasvim “običnih” neznanaca. Oni su za neverovatno kratko vreme izgubili neverovatno mnogo viška kilograma a samo su promenili jednu stvar.

Isto tako smo svedoci široke palete magičnih proizvoda, izrazito visoke cene, koji nam obezbeđuju večnu mladost i fantastično zdravlje. U moru ponude čarobnih “rešenja” lako je izgubiti kompas i upasti u još dublje (more) probleme.

Istina ili laž: 1. Izbegavajte masti

Još od sedamdesetih godina prošlog veka masti se nalaze na crnoj listi. Iako sada već znamo da masti i nisu toliko loše po naše zdravlje, još uvek neki stručnjaci vode kampanju protiv njih.

Imajte na umu da je istina negde između. Višestruko prerađene masti kao trans masti jesu loši po naše zdravlje. Dok su prirodne masti i te kako potrebne za apsorpciju određenih esencijalnih vitamina i minerala, kao i za dobro funkcionisanje organizma.

Istina ili laž: 2. Super namirnice su fontana mladosti i dobrog zdravlja

Termin “Super namirnica” je samo još jedan od marketinških trikova prehrambene industrije. Svaka od njih ima “dobitnu” kombinaciju vitamina i minerala.

Istina je da ni jedna od tih namirnica ne sadrži sve vitamine i minerale koje će zadovoljiti dnevne potrebe za njima. Svako voće i povrće sadrži različitu kombinaciju vitamina i minerala. Zbog toga i treba poštovati pravilo raznovrsnosti da bi se uneli svi potrebni vitamini i minerali.

Istina ili laž: 3. Voće je šećer, izbegavajte ga

Da, voće sadrži šećer koji se zove fruktoza.

Treba imati na umu da voće i rafinisani šećer nisu isto. Voće pored šećera u sebi ima i biljna vlakna koja usporavaju apsorpciju glukoze u krvi a bogat su izvor vitamina, minerala i drugih fito materija.

Ipak treba biti umeren sa konzumiranjem prirodno ceđenih sokova. Za samo jednu čašu takvog soka potrebno je iscediti barem 4 komada voća ili povrća a blagodetna biljna vlakna uglavnom završavaju u kanti za otpatke.

Istina ili laž: 4. Izbacivanjem ugljenih hidrata smanjujete višak kilograma

Izbacivanjem višestruko prerađenih ugljenih hidrata iz ishrane, zaista popravljate zdravlje i smanjujete višak kilograma. Međutim, ako u potpunosti izbacite i skrobne ugljene hidrate, onda gubite i veoma važne materije potrebne za pravilan rad organizma.

Zato, nemojte da ih izbacite u potpunosti, dovoljno je da umanjite porciju hrane sa koncentrisanim sadržajem ugljenih hidrata.

Istina ili laž: 5. Preskakanjem obroka brže mršavite

Preskakanje obroka, najčešće dovodi do kasnijeg prejedanja. Isto tako, preskakanjem obroka, telo se uvodi u režim “zimskog sna” što rezultuje usporavanjem metabolizma u cilju očuvanja energije. Organizam tada troši manje energije, a sva pridošla se skladišti u salo.

Kada se uhvatite u koštac sa viškom kilograma, bolje rezultate daju pravilno raspoređeni obroci u toku dana.

Savet više: poštovanjem pravila umerenosti i raznovrsnosti u ishrani, izbegavate mnoge probleme kada je zdravlje u pitanju.

Autorka: Dijana Radetić, nutricionista dijetetičar i mama, član Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije.

Ukoliko vam se dopao tekst, zapratite Dijanin blog Zdravlje na dan.