Afro kikice: Sloboda i neukrotivost u kosi

0
afro kikice
Afro kikice, foto: Dejan Smiljković
Afro kikice su jednostavan i neobičan način da pokažete svoju slobodu i neobičnost. Čak i za one stidljive – ova frizura je definitivno odličan ukras za glavu. Prokupčanka Dušica Petrović je jedna od retkih u gradu koja je uplela svoje prste u ovu afričku avanturu.

Kao velika zaljubljenica u afričku kulturu, Dušica se zainteresovala i za negu kose i kože na afrički način. Tako je pre 15 godina otkrila afro kikice, a uz pomoć dobre prijateljice frizerke i sama naučila kako se one pletu.

– Za ovakvu frizuru potrebno je izdvojiti od 3 do 8 sati, sa pauzama. Može da se radi na svakoj kosi koja je duža od 10 centimetara, ali što je duža kosa, to bolje. Afro kikice mogu da traju od 3 do 6 meseci, ukoliko se rade korekcije pojedinih pramenova. U principu, već posle 2-3 meseca počinje da se vidi kosa. Zapravo, preporučljivo je da se posle 3 meseca skinu, kako bi se koren kose odmorio. Kosa se normalno pere šamponom koji se lagano utapkava vrhovima prstiju po temenu glave i niz dlaku. Isto se tako i kosa ispira. Jako je važno da se koristi i balsam, jer tako kosa ostaje negovana i zdrava kada se kikice skinu. Zanimljivo je i to što će se vaša kosa, ukoliko je već oštećena, u kikicama oporaviti. – kaže Dušica.


Zanimljivo je to što se afro kikice upliću po principu namotaja, i to tako da se kosa ne može oštetiti. Kosa se upliće i nadograđuje vaštačkom kosom, vunicom ili tankim, te debljim koncem. Oni smeliji biraju konac jarkih boja, kada lepota afro kikica posebno dolazi do izražaja.