Dekupaž – umetnost za strpljive

0
dekupaž

Dekupaž – to je kad lepiš maštu za drvo ili staklo. Poslednjih godina izuzetno popularna tehnika ukrašavanja predmeta, pa i odeće, dekupaž je postao lekcija iz strpljenja. Često možete čuti u krugovima ljudi kojima je dekupaž hobi da je to veština i da se može usavršiti. Međutim, svi se slažu da se ni u dekupažu, kao ni u životu, ništa ne dešava preko noći.

Zahvaljujući internetu, o samoj tehnici danas je lako saznati zapravo sve. Topličanka će vam ispričati nešto o čemu još ne znate. To je energija i inspiracija na besplatnoj radionici dekupaža  za decu u Art pabu “Black fox”. Besplatna radionica ne znači samo besplatan ulaz, već kompletan materijal. Uz to, svi koji su došli dobili su nešto što nema cenu – pozitivnu i kreativnu atmosferu.

dekupaž

– Za radionicu sam se pripremila gledajući klipove po internetu, pa sam u glavi skockala kako to može da se pojednostavi i sprovede na radionici za najmlađe. Svi imamo u kući stare tegle, čaše , bokale… Preparirala sam elemente bojom za beton koja treba da bude svetle boje da bi kasnije detalji fino došli do izražaja. Sa salveta se iseče detalj (prvi, šareni sloj). Na element se namaže malo lepka za drvo i prisloni detalj od salvete. Nežno se pokvašenim sunđerom pređe preko detalja. Čarolija je gotova! Dekorativno je i zabavno. Posebnu zahvalnost dugujem mojim curama Ivani Ivković, Ivani Milosavljević, Mariji Radojković i Mariji Okičić. Ekipa je sve veća. Nesebično se daju. Roditelji su takođe uključeni, pa je čarobna priča iz kućice naše kompletna. – ispričala nam je slikarka Jelena Mitić.

dekupaž

O čaroliji koju deca unesu u pab, ali i o čaroliji koju u pabu na radionicama stvore može se govoriti doveka. Ono što ovu priču čini posebnom jeste što su se na jednom mestu našli dekupaž – umetnost za strpljive i nestrpljivi umetnici. Kao rezultat, na kraju radionice, nije se izdvojilo nijedno remek-delo.

Naprotiv, nastala je čitava kolekcija umetnina.

Topličanka je isto, iako je zakasnila na dekupaž radionicu, stvorila jedno umetničko delo.

dekupaž