Roditeljska odgovornost – recept za sreću od Grečen Rubin

0

Roditeljstvo je medalja koja ima dve strane. S jedne strane usrećuje, ispunjava zadovoljstvom, inspiriše i motiviše za nova postignuća i uspehe u životu, čini da život sagledavamo na nov način.

S druge strane je često iscrpljujuće, jer usled snažnog osećaja odgovornosti, dužnosti i ljubavi sebi postavljamo mnogo zadataka čije ostvarenje nije uvek lako. Usled dnevne rutine i velikog broja obaveza kojeimamo kao roditelji, ne uspevamo uvek da izdvojimo dovoljno vremena i strpljenja da naše mališane obaspemo ljubavlju, nežnošću i pažnjom. Tako se kao roditelji suočavamo sa još jednim teretom a to je osećanje krivice i grže savesti što smo u nekom danu prednost dali poslovima i obavezama umesto našem detetu.

Grečen Rubin, autorka velikog broja knjiga na temu roditeljstva ističe da je preterana roditeljska briga u nastojanju da se bude idelana roditeljje zapravo izvor neprijatnosti i nezadovoljstva i stoji kao ogromna prepreka na putu da svakodnevno doživljavate sreću i ljubav koju vam deca pružaju. Grečen je svoje iskustvo pronalaska radosti u svakodnevnom životu sa svojom porodicom opisala u knjizi „Projekat sreća“, gde je opisan model na koji način je moguće uživati u roditeljstvu.

Neka vam dan počne sa pesmom

Jutarnje raspoloženje određuje emocionalni ton čitavog dana koji je pred vama i članovima vaše porodice. Najčešće su jutra u porodici dinamična, a roditelji se uporno trude da na početku dana drže sve konce u svojim rukama. Istovremeno, obavljaju niz poslova po kući i pritom razmišljaju o obavezama koje ih očekuju tokom dana. U čitavoj toj jutarnjoj gunguli roditelji zaboravljaju na značaj pažnje i ljubavi koju treba da pruže deci na konkretan, njima razumljiv način. Sve ovo može uz malo truda da se preokrene i u vesela jutra.

Grečen Rubin savetuje da jutro počnete uz pesmu. Predlaže da zajedno sa vašim mališanima pevate šaljive i vesele pesme tokom obavljanja jutarnjih poslova, da se šalite i grlite. Preispitajte svoj stav prema rutinskim problemima svakodnevice. Ovo će u velikoj meri promeniti ton jutarnjeg raspoloženja porodice, ublažiće napetost i pretvoriti jutarnje momente u omiljene porodične trenutke svih njenih članova. Nakon ovakvih momenata, svi ćete imati motiv i potencijal da se u danu koji predstoji nosite sa svim obavezama.

Vreme prolazi brzo…

U vrtlogu obaveza i svakodnevnih problema sa kojima se tokom odgajanja dece susrećemo, ne primećujemo koliko zaista vreme protiče brzo i kako deca odrastu a da ih nismo pošteno ni izvoleli, niti smo se izigrali sa njima. Kada se osvrnemo na prve godine njihovog odrastanja, javlja se žaljenje što smo najlepši deo propustili. A propustili smo ga upravo zbog toga što smo svoje vreme trošili na preteranu brigu i probleme koji i nisu bili tako značajni iz sadašnje perspektive.

Iz tog razloga je Grečen Rubin u jednom trenutku svog života shvatila da se ne fokusira dovoljno na ono što joj je u životu najvažnije i istog trenutka odlučila da to promeni. Ona savetuje da usporimo i odvojimo dovoljno vremena da osluškujemo potrebe svoje dece i njihova aktuelna osećanja. Da se potrudimo da zaista razumemo detetovu ljutnju, gnev, radost, tugu u datoj situaciji. Da ne reagujemo na prvu loptu ignorisanjem detetovih reakcija, ili odlaganjem za kasnije ukoliko dete ima potrebu da razgovara sa mamo ili tatom.

Minimiziranje kritike i zabrane

Kada je dete neposlušno i ljuto zbog neke vaše zabrane, ne reagujete burno, već pokušajte da najpre primirite dete, da ga zagrlite i objasnite mu razloge svojih zabrana. Ako u svakodnevnim situacijama često izgovaramo „ne“ i „prestani“, ili „nemoj to da radiš“, te reči gube značaj i dete prestaje da reaguje na njih. U situaciji kada je vreme za kupanje, a dete upravo tada želi da se igra, ne recite mu „moraš da se okupaš“. Pokušajte da preformulišete vaš zahtev i da ga drugačijim tonom saopštite detetu. Pokažite detetu na jasan način da razumete njegovu želju, ali da iz opravdanih razloga ne možete da mu je ispunite. Recite mu: „ja razumem da ti želiš da se igraš, a ne želiš da se kupaš iako je vreme“. Velika je verovatnoća da će dete posle ovakvog pregovaranja prihvatiti vaš predlog.

Riznica lepih porodičnih uspomena

Lepe uspomene imaju moć da nam oplemene sadašnje trenutke i probude prijatna osećanja. Tako nas događaji iz prošlosti mogu usrećiti u sadašnjosti. Okupite članove porodice i zajedno sačinite riznicu porodičnih uspomena, fotografija, dragih predmeta, čestitki koje su deca pravila iz raznih povoda i sl. To može biti vaše „Porodično blago“.

Negujte porodičnu tradiciju

Uspostavite porodične običaje, svojevrsnu tradiciju koju ćete negovati i iz godine u godinu je ponavljati, poput proslave dečijih rođendana, godišnjica, nekih lepih događaja, zajedničkih kreativnih aktivnosti i društvenih igara i sl. Tradicija je spona koja dodatno povezuje sve članove porodice, jača međusobne veze, obezbeđuje kontinuitet i predvidljivost.

Porodična tradicija ima ulogu u izgradnji porodičnog i ličnog identiteta dece i doprinosi osećaju sigurnosti. Tradicija ne nastaje sama od sebe, već je treba razvijati i negovati. Ovo su za decu životne lekcije koje su prijatne i u kojima svi uživaju i važno je da roditelji ulože i vreme i trud jer je dobit višestruka. One obeležavaju najsvetlije trenutke porodičnog i ličnog života svih njenih članova.

Autor: Dragan Antić, Moje dete

Dopao vam se tekst? Pročitajte zašto je portal „Moje dete“ vežbaonica za bolji svet.