Izuzetne žene kuvaju za vas: Majin kuglof

0
majin kuglof

Topličanka je došla na sjajnu i, pre svega, ukusnu ideju! Izuzetne žene kuvaju za vas!

Jednom nedeljno u rubrici Topličanka kuva moći ćete da pronađete omiljena jela izuzetnih žena.

Seriju ukusnih recepata otvaramo čime drugo no poslasticom, i to iz kuhinje profesorke Marije Todorović. Recept za kuglof, koji se zaista tako zove – Majin kuglof – poklonila nam je uz komentar:

Ovo je tradicionalni kolač u našoj kući. Datira od prvog republičkog plasmana u Sremskim Karlovcima. Za nas predstavlja posebnu draž.

Sastojci: 

250 gr šećera, 4 jaja, 250 gr brašna, prašak za pecivo, 200 ml mleka, 200 ml ulja,100 gr suvog grožđa, rum, kora limuna, kakao.

Priprema:

Umutiti jaja. Dodati šećer, brašno, pecivo, vanilin šećer i tečne sastojke. Podeliti smesu na dva dela. U jedan dodati rum i dve kašike kakaa, u drugi izrendati limun. Okrugli pleh za kuglof premazati margarinom i posuti brašnom.

Sipati prvo crnu smesu, a potom žutu. Peći na 200 stepeni 45 minuta. Kad se ohladi, izvaditi ga iz pleha naopačke. Kad se potpuno ohladi premazati ga rastopljenom čokoladom.