Drage uspomene

0

Malo je reći da sam se jutros iznervirala kada se tegla sa ružom prevrnula i napravila poplavu u sobi. Naravno, baš na onom delu koji sam upravo izribala.

Usput je uništila: jednu lepu kesu za vino, jednu kutiju sa čokoladicama sa višnjom (ali sam, sva sreća čokoladice odmah isula u korpicu koju sam dobila), jednu ukrasnu kesu, kutiju sa mirišljavim štapićima, prelepu porukicu od Vale i knjigu.

I knjigu. Uništila je knjigu.

Malo je reći da sam se iznervirala. Knjiga „Smešna istorija sveta“ bila je poklon od Đuke. Dobro, možda je reč „uništila“ malo preteška. Knjiga i dalje može da se čita. Kad se osuši. Samo više nije onako ravna, već je izvitoperena. A to me je užasno iznerviralo jutros.

A onda mi je došlo da samu sebe tresnem po glavi.

„Alo, glupačo, sutra ćeš napuniti i 80 godina – i zaboravićeš!“, došlo mi je da kažem sebi.
Ruža će uvenuti, a jako je lepa. A ti ćeš zaboraviti kako su ti i Đuka, i Ana rekla da nisu gej, ali blenu u tebe jer, eto, jako si lepa. Da si izašla da ih sačekaš sa iscrtanim konturama jer još nisi završila sa šminkanjem.
Da ti je te godine mama rekla kako su se na jednom slavlju svi čudili kako si lepa. „Jer inače sam mnogo ružna. Hvala, mama!“, rekla sam, a ona je probala da ublaži ono što je rekla.
Vera je donela vino, jer „tako se to radi“, kako je zaključila Đuka. Baća koji nije mogao da me dobije, pa je samo poslao poruku: „Koliko li tebe zovu ljudi, kad si non-stop zauzeta! Srećan rođendan!“
Srba ti je poželela Italiju i ljubav. Šta će ti više?
Mici je zvala u 00:00 da čestita rođendan.
Da si se izdeprimirala, jer puniš 25 godina, a ljudi u tim godinama razmišljaju o stanovima, kolima, kreditima, deci. A ti ne umeš o sebi da brineš, a kamoli o još jednom živom biću.
Mara je postala mama, pa i nije mogla baš da dođe. Čekaj, čekaj, da ponovimo: Mara je postala mama. Mara. Mama.
Te godine Vale ti je za rođendan kupila prelepu ružu.

Ruža će uvenuti, a ti ćeš zaboraviti. Zaboraviti koliko si se iznervirala što je prevrnula teglu u kojoj je bila i upropastila neke stvari i upravo oriban pod.
Zaboraviti da ti ju je te godine Vale poklonila.
A onda sam pogledala u izvitoperenu knjigu koja se sušila pored mene i nasmejala se. Ili možda ipak ne.

Autorka: Anđelija Anđelić