Marina Ilić: Island je spokoj

0
marina ilić island

Marina Ilić je pesnikinja i ekolog. Zaljubljenica u prirodu i stvaranje, ona je uspela da izgradi svet u kome joj je udobno i u kome može raditi ono što voli. Ona piše, ona inspiriše, ona štiti prirodu u sebi i oko sebe. Nedavno je posetila Island i očarana podelila svoje putovanje sa Topličankom. 

Radiš u Ministarstvu zaštite životne sredine. Zbog čega je značajno raditi posao koji voliš?

S obzirom na to da sam po zvanju master ekolog, ovo je moj teren, prilika da dam (sve od) sebe kako bih u posao ugradila znanje koje sam spoznala tokom studija, ali i života. Namerno kažem i tokom života jer sam za tri godine rada imala priliku da se uverim da je za rad potrebno mnogo više od suvog znanja (bez koga svakako ne možete i koje je baza). Iz sopstvenog iskustva bih naglasila da je zaista moguće voleti svoj posao.

Nedavno si boravila na Islandu. Kakvo je to bilo iskustvo?

Island je deo studijske posete, organizovanom u cilju pokretanja saradnje između dveju zemalja. Prilika da se povežu dve površinski male i prostorno udaljene zemlje koje dele istu želju za očuvanjem prirodnih vrednosti i unapređenjem životne sredine.

Island je spokoj. Mesto na kome vas obuzme osećaj da možete sve i da se ništa loše ne može desiti. Parče kopna u sred okeana koji kao da ga štiti od svega lošeg što je civilizacija izrodila. Mesto gde se sve dešava po planu a niko ne robuje formi. Stohiljada kvadratnih kilometara izuzetnih predela. Tamo gde se nastanio život u svim svojim izvanrednim adaptacijama na uslove života prisutnim u zemlji vatre i leda.

marina ilić island

Mnogo čitaš. Čemu ovih dana daješ prednost: stručnoj literaturi ili beletristici?

U ovim trenucima prednost je prigrabila stručna literatura. Treba istaći da tema zaštite životne sredine postaje fokus civilizacije (sa razlogom), te verujem da će godine koje dolaze doneti potrebu da se svi pojedinačno upoznaju sa ovom tematikom. Kao i da će se ista sve češće ugrađivati u dela beletristike. Takođe, ono što mi ranije nije bilo svojstveno, naučila sam da čitam i razumem tekstove zakona, ali i u izrade nekih učestvujem.

Da li još pišeš?

Pisanje je sada već dvotrećinski saputnik mog života, tako da nisam sigurna ni da li umem da postojim bez tog dela sebe.

Objavila si zbirku pesama „Zaboravljena senka“ pre nekoliko godina. Da li je već vreme za novu knjigu?

Pesme su tu. Čekaju da ih sagledam još, rekla bih, mnogo puta. Želim da još neko vreme uživaju svoju privatnost i da se tek onda osamostale i krenu u javnost.

Sa druge strane, trenutno mi je u planu pisanje zbirke kratkih priča. Ideje su tu. Razrađujem ih već dve do tri godine u glavi. Mislim da je vreme da im dam život i na papiru.

Koje motive trenutno ugrađuješ?

Motiv je život i sve što on jeste kad jesmo i nismo pred očima drugih. Ono što me je uvek zanimalo – dokle smo u biti mi, a gde kreće ono što postajemo da bismo se uklopili u okvire koje su drugi postavili, kao i da li je to dobro ili loše. 

marina ilić island

Šta za tebe znači biti Topličanka?

Topličanka je snop pruća. Ona je izgradila sebe da bude sve što je htela i sve na šta su je društvene norme usmerile. Pojedinačno je možete povrediti kao majku, kao poslovnu ženu, kao komšinicu, ali sveukupno ona je i dalje snop koji odoleva svemu i koja obavijena specifičnim temperamentom južnjakinja uspeva sve.

Topličanka ušiva uspomene. Ovo je moja:

Svoje uspomene mogu podeliti na one koje su smeštene u Donjoj Stražavi, mestu gde sam u obuhvatu porodične topline bila na korak od prirode i gde sam naučila da je volim, i one u Prokuplju, mestu u kome postoji tačno mesto za sastajanje i rastajanje, za izlazak i šetnju, za užinu i sladoled (nekad olakšanje biva omogućeno neimanjem izbora).

Ovaj deo bih posvetila i uspomenama smeštenim između ta dva sveta. Pešačenja od grada do kuće su me naučila da i to vreme može biti dragoceno. To su periodi dana koje sam provodila razmiljajući o smislu i besmislu, o tome zašto je to upravo to i zašto nikada neće biti nešto drugo. To vreme međuprostora me je naučilo strpljenju.

O izuzetnim ženama Toplice čitajte OVDE.