Jašalak je tradicionalno jelo sa Kosova. Za Topličanku ga je spremila izuzetna žena – Marija Čapkunović. Ovo jelo se u njenoj porodici priprema generacijama, a recept prenosi s kolena na koleno. Najpre ga je spremala njena baka, pa majka, a danas ga svojoj deci priprema ona.
Ovo neobično jelo Marija opisuje kao pun tanjir zdravlja. Kaže da se lako i brzo sprema, a da ga deca obožavaju.
Sastojci:
Pileći file 500 gr, 500gr očišćenog spanaća ili blitve, dve veće šargarepe, pola celera, glavica crnog luka, dva veća krompira i dve male šoljice pirinča.
Kako se priprema jašaluk?
Izdinstati crni luk i pileći file iseckan na kockice 5 minuta. Potom dodati iseckanu šargarepu krompir i celer i sve zajedno dinstati na tihoj vatri još 15 minuta. Dodati vegetu i alevu papriku po ukusu.
Potom sipati u to dve čaše vode i staviti spanać.
Nakon 20 min krčkanja ubaciti pirinač. Mešati s vremena na vreme nekih deset minuta, zatim dodati još 2 čaše vode i kad proključa ugasiti ringlu i poklopiti.
Tako ostaviti da stoji pola sata, a zatim ubaciti bibera tri sitno seckana čena belog luka i staviti u rernu. Peći na 200 stepeni pola sata.
Jašaluk se služi s kiselim mlekom ?
Šta su kuvale, mesile i pekle druge Izuzetne žene pogledajte u našoj rubrici Topličanka kuva.
Topličanka je duša od žene.