JAŠALAK – PUN TANJIR ČISTOG ZDRAVLJA!

0
jašaluk

Jašalak je tradicionalno jelo sa Kosova. Za Topličanku ga je spremila izuzetna žena – Marija Čapkunović. Ovo jelo se u njenoj porodici priprema generacijama, a recept prenosi s kolena na koleno. Najpre ga je spremala njena baka, pa majka, a danas ga svojoj deci priprema ona.

Ovo neobično jelo Marija opisuje kao pun tanjir zdravlja. Kaže da se lako i brzo sprema, a da ga deca obožavaju.

Sastojci:

Pileći file 500 gr, 500gr očišćenog spanaća ili blitve, dve veće šargarepe, pola celera, glavica crnog luka, dva veća krompira i dve male šoljice pirinča.

Kako se priprema jašaluk?

Izdinstati crni luk i pileći file iseckan na kockice 5 minuta. Potom dodati iseckanu šargarepu krompir i celer i sve zajedno dinstati na tihoj vatri još 15 minuta. Dodati vegetu i alevu papriku po ukusu.

Potom sipati u to dve čaše vode i staviti spanać.

Nakon 20 min krčkanja ubaciti pirinač. Mešati s vremena na vreme nekih deset minuta, zatim dodati još 2 čaše vode i kad proključa ugasiti ringlu i poklopiti.
Tako ostaviti da stoji pola sata, a zatim ubaciti bibera tri sitno seckana čena belog luka i staviti u rernu. Peći na 200 stepeni pola sata.

Jašaluk se služi s kiselim mlekom ?

jašaluk

Šta su kuvale, mesile i pekle druge Izuzetne žene pogledajte u našoj rubrici Topličanka kuva.