Čiketina ala Dragana – Recept iz disko sveske

0
čiketina-ala-dragana-sveska

Kada si putnica, a posebno ako si Sputnica nije moguće da ti recepti za jela budu obični. Kristina Stamenković, izuzetna žena i svetska putnica, podelila je sa čitateljkama Topličanke kako se u njenoj porodici tradicionalno čuvaju recepti na netradicionalan način. U okviru serijala tekstova Izuzetne žene kuvaju za vas predstavljamo vam još jedno neobično i ukusno jelo: Čiketina ala Dragana.

Disko sveska za netradicionalne a proverene recepte

Putujući po svetu i unutar sebe, Kristina Stamenković je otkrila mnogo. Ono što je smestila u svoj tanjir i u slast pojela, uredno je upisivala u „disko svesku“. Svoj oštro-šaljiv odnos prema svetu Sputnica je održala i u kuhinji. Zbog toga ne iznenađuje što kaže kako se u tu svesku, nestandardnog izgleda za porodični kuvar, upisuju samo recepti koji su netradicionalni i provereno dobri.

Sputnica je videla Evropu uzduž i popreko, obišla je Afriku, a malo je falilo da na saonicama koju vuku vukovi pređe Severni pol. Ovog puta servira jelo simpatičnog naziva Čiketina ala Dragana.

Čiketina ala Dragana – potrebni sastojci

Za pripremu ovog jela potrebno vam je 500 gr pilećeg filea, so ili vegeta, brašno, senf, biber, beli luk i mleko.

Kako se priprema Čiketina?

Iseći pileći file na pola, izlupati i posoliti sa malo soli i malo vegete. Potom uvaljati u senf, pa u brašno. Fino, kao za pohovanje.

Pouljiti hladnu tepsiju i poređati meso, jedno do drugog. Odozgo pobiberiti. Čenove belog luka ubaciti između šnicli. Naliti mleko da prekrije meso.

Peći na 220 stepeni.

Kada meso ostane bez tečnosti, što je otprilike oko sat vremena, jelo je gotovo i možete ga izvući iz rerne. Napravi se bešamel.

Preporučeni prilog uz ovo jelo je krompir, i to pripremljen na sledeći način. Krompir iseckati, pa kuvati. Kada se skuva, naulji se i posoli vegetom i alevom paprikom.

A kako Sputnica Kristina kaže: pojede se u slast!

Šta su kuvale, mesile i pekle druge Izuzetne žene pogledajte u našoj rubrici Topličanka kuva.