Prava žena brine o svom zdravlju

0
zdrava-žena-brine

Imate vremena za manikira, ali ne i za ginekologa? Zubaru odlazite kad vas zaboli zub, a frizeru jednom nedeljno? Šta se to desilo sa prioritetima jedne dame? Brz tempo života, emancipacija žene i sve one poslovne i porodične obaveze sa kojima se žena današnjice nosi doveli su u pitanje neke elementarne stvari.
Zbog nametnutog imperativa nege i lepote, neretko se događa da će žena radije otići u teretanu ili da sredi nokte umesto da proveri zbog čega je već dva meseca probada nešto u predelu jajnika. Proći će, uvek kažemo.

Da li zdravlje ima cenu?

Koliko puta vam se desilo da prehladu ili grip „preležite“ na nogama? Iako ne treba praviti bauk od obične kijavice, često se događa da odlazimo na posao i ozbiljnije bolesne. Razloge za to možemo potražiti u sve većem obimu posla, ali i u sve izraženijoj „bolesti“ koja napada žene – ne pazimo dovoljno na sebe! Maksima „bolje sprečiti nego lečiti“ čini se kao luksuz savremenog doba. Međutim, ne treba da bude tako! Umesto što se izgovaramo nedostatkom vremena, punim čekaonicama i dugačkim redovima, u prvi red moramo staviti sebe. Klinika u Nišu može biti mesto u kome ćete u jednom danu obaviti sve potrebne preglede i rešiti nedoumice koje imate kada je u pitanju vaše zdravlje. Srećna žena je zdrava žena, pa tek onda domaćica, žena od karijere i ona u frizerskom salonu.

Bol ne prolazi sam od sebe, ali život prolazi

Zatrpana obavezama, brigama i problemima, umesto da uspori savremena žena je usavršila metodu multitaskinga. Radimo više stvari istovremeno: dok se kuva ručak, veš mašina pere šareni veš, sa žice skupljamo beli, telefoniramo šefu povodom važne prezentacije koju treba da održimo u toku narednog dana, peglamo, ribamo, dopisujemo se sa drugaricom, čitamo vesti onlajn, jurimo: u banku, u poštu, na pijacu, u vrtić. Vremena je sve manje, a obaveza sve više. To je sve nevidljivi teret koji nosi žena. Odlazak stomatologu se čini kao nepredviđena i nepotrebna komplikacija. O ginekologu ili lekaru opšte prakse da i ne govorimo! Uostalom, ko još ide lekaru ako ga ništa ne boli?!

Sa druge strane, čak i kad zaboli, oslanjamo se na ono što psiholozi popularno nazivaju „nerealni optimizam“ – ma meni se to ne može desiti! Proći će samo od sebe. Nažalost, često nismo u pravu. Zdravlje se više ne čini kao luksuz kada ga izgubimo.

zdrava
Ako ne ispitaš taj bol, proći će zdravlje, a ne tegoba

Bol je znak da nešto u našem organizmu ne radi kako treba. Dakle, ne treba zanemarivati bol u predelu jajnika ili glavobolju, žiganje u želucu ili treperenje očnog živca. Nekad će samo dobar san popraviti stvar i ispeglati umor, a telo dovesti ponovo u ravnotežu. Međutim, postoje neke tegobe koje ne smemo ignorisati. Zdravstveni problem je često žarište u kome je skoncentrisan sav onaj svakodnevni stres koji proživljavamo. Bez obzira na to da li vas „samo“ boli zub ili se savijate od bolova kad pojedete nešto ljuto, ozbiljno poslušajte to što vam vaše telo poručuje. Glavna poruka je ona koja vam savetuje da usporite. Ispitajte svoje simptome, posetite lekara, uradite krvne analize i – usporite! Promenite svoje loše navike.


Šta vas ubrzava i stresira?

Ukoliko niste sigurne gde su izvori vašeg stresa, zastanite na trenutak i upitajte sebe šta je to što vam stvara nelagodu u svakodnevnom životu. Možda vaša dinamika nije spoljašnja, možda vam se kretanje svodi na kuća – posao relaciju, ali to ne znači da vaš mozak i vaše telo ne idu povećanom brzinom. Neretko ta ubrzanja dolaze sa televizije, Interneta i društvenih mreža. Zapitajte se, kada ste poslednji put radile samo jednu stvar? Na primer, kada se desilo da samo stojite u redu u pošti ili banci, a da ne pregledavate dnevne aktuelnosti na svom mobilnom telefonu? Kada ste poslednji put sedele na terasi i pile kafu u tišini? Kada ste radile u bašti satima i zaboravile na sve ostalo? Pravo pitanje je, u stvari, kada ste poslednji put uživale u nečemu i priredile sebi nešto lepo, a da to nije završilo na društvenim mrežama?
Stres ide ruku pod ruku sa umorom i nedovoljnim snom, a kada im društvo napravi nemarnost u ishrani i fizička neaktivnost na dobrom ste putu da ostanete bez svog zdravlja. Da li i dalje mislite da vam se to ne može desiti?

Moram da budem zdrava – Srećna sam što sam zdrava

Živimo u vreme kada moramo da podsećamo jedni druge zbog čega je zdravlje važno. Sasvim je izvesno da bismo svi bili zdraviji kad bismo svakodnevno opominjali sami sebe. Ukoliko u svom gustom rasporedu ne možete još naći dovoljno mesta za treninge ili neke opuštajuće masaže, probajte da šetate do posla. U šetnji je pola zdravlja. Potrebno je da energiju koju raspipamo uludo preusmerimo na prave i važne stvari.
Moram da budem zdrava, jer sam samo tako lepa. Moram da budem zdrava, jer želim da putujem. Moram da budem zdrava, jer treba što duže da trajem svojoj deci. Moram da budem zdrava, jer… Same nastavite svoj spisak.

Taj imperativ „moram“ na koji smo toliko navikli vremenom treba da se promeni u pozitivne misli i zahvalnost. Srećna sam što sam zdrava, jer tako mogu sa osmehom da počnem svoj dan. Srećna sam što sam zdrava, jer blistam. Srećna sam što sam zdrava i TAČKA.