Iznajmiti stan za dvoje u provinciji

0
iznajmiti-stan
Foto: Unsplash.com

Ponekad se čini da se kupovina ili iznajmljivanje stana ili kuće u provinciji nije mnogo promenila od onda kad nismo imali Internet. Razmislite, bilo da ste u situaciji da tražite nekretninu za sebe ili da poznajete nekog ko se seli, umesto na webu vi te informacije tražite oflajn.

Raspitivaćete se kod poznanika jesu li čuli da se neki stan iznajmljuje ili prodaje. Pa kao u onoj reklami: „ko čuo, čuo“. Mlađe generacije imaju više poverenja u Internet i rešenje za sve probleme, pa i stambene, pronalaze na Guglu. Upravo na Internetu sve piše: kvadratura, lokacija i cena nekretine, tako da štedite sebe raspitivanja i lutanja.

Da li je isto tražiti stan u Beogradu i u unutrašnjosti?

Traženje stana preko Interneta postalo je uobičajena i sve češća praksa, posebno među studentima. Podrazumeva se da je veći broj stanova dostupan onlajn u prestonici ili pak nekom drugom univerzitetskom gradu, kao što su Niš ili Kragujevac, tako da studenti sa lakoćom i dva –tri klika dolaze do idealnog stana za sebe i svoje cimere.

Kakvo je stanje u drugim gradovima? Sasvim je izvesno da na tržištu neće biti više stanova za prodaju u Smederevu nego u Beogradu ili Novom Sadu, ali ne može se reći da je danas teško pronaći stan čak ni u provinciji. Pokušajte i ukucajte u pretraživaču, na primer, stanovi Kruševac. Ponuda će vas iznenaditi. Jedna od prednosti traženja stana u manjem gradu ili mestu, jeste i ta što je sve mnogo dostupnije i bliže nego u prestonici. Dovoljno je samo da napravite izbor top tri kuće ili stana i obiđete ih u roku od sat ili dva, pa da već nađete idealno mesto za vaše ljubavno gnezdo.

Zašto izabrati kuću ili stan u unutrašnjosti?

Ukoliko razmatrate mesto ili grad za zajednički život, a niste vezani poslom za prestonicu, kako i zašto da izaberete život u untrašnjosti? Ljudi širom sveta, a na Zapadu sve češće i posebno, biraju i traže miran život na periferiji za sebe i svoju porodicu. U zavisnosti od toga kakvi su vam afiniteti, kakve su vam mogućnosti i životni stil, kao i kakvim se poslom bavite, biraćete i svoje mesto za život. Možda vam u početku nije potrebna velika kuhinja, ali kasnije, kako vam porodica bude rasla, želećete lep prostor u kome će deca jesti tek spremljene krofne.

 Iako deluje kao dosadno i bez izazova, život u malom mestu može i ume da bude izuzetno podsticajan i bogat. Takođe, treba razmisliti i o tome koliko je upravo ta ušuškanost koju manji gradovi nude lepa i značajna za detinjstvo i odrastanje vaše dece.

Kakav treba da bude stan za dvoje?

Pre proširenja porodice i planiranja dečjeg kutka, treba urediti prostor za dvoje. Ne postoji neka univerzalna formula kako treba da izgleda zajednički stan jednog zaljubljenog para. Možda tek počinjete zajednički život, možda ste tek venčani, suština je da stil uređenja, broj prostorija, apsolutno sve što vam padne na pamet treba da bude zajednička odluka. Drugačije će se pristupati ovom problemu ako se stan iznajmljuje. Tada uređenje diktira već raspored prostorija i postojeći nameštaj stanodavca.

Foto: Unsplash.com

Ipak, sitnice koje prostoru daju dušu i koje oplemenjuju zajedničke sate u novom kutku sigurno možete odabrati sami i prema svom ukusu.

Finansijski faktor

Koliko kod banalno zvučalo, kada su nekretnine u pitanju, novac je važan. Nećete moći po istoj ceni da iznajmite stan u Beogradu ili u Požarevcu ili Vranju. Takođe, cena nekretnina varira i pri kupovini, ne samo kada je u pitanju mesečni ili godišnji zakup prostora. Činjenica je da su stanovi, pa i kuće, jeftiniji u unutrašnjosti.

Porodičnu kuću u okolini ili periferiji Prokuplja možete kupiti za 20 000 evra, dok za isti novac ne biste mogli da razmišljate čak ni o predgrađu Beograda. Cene nekretnina u prestonici variraju od 1000 do 2500 evra po metru kvadratnom. U unutrašnjosti je cena kvadratnog metra nešto niža. Tako u Nišu ide do 1700 evra, a u manjim mestima je moguće pronaći stan za 500 evra po metru kvadratnom.

Ovo poređenje navodimo, naravno, ukoliko uopšte postoji mogućnost izbora mesta prebivališta. Kada bi presudan bio samo finansijski faktor, jasno je za koju opciju bi se mnogi parovi odlučili. Upravo taj „višak novca“ dao bi im malo više slobode pri uređivanju enterijera, na primer.

Što se iznajmljivanja tiče, za nešto više od 100 evra možete iznajmiti stan i u Vlasotincu i u Beogradu, samo je sasvim jasno da to neće biti stanovi iste kvadrature, niti jednako poželjne i privlačne lokacije.

Donesite pametnu odluku

Na kraju, neka cena nekretnine ne bude presudna u vašem izboru. Razmislite šta je to najbolje za oboje, a koje rešenje će biti idealno za neki naredni period. Takođe, ukoliko imate kućnog ljubimca, poželjno je da imate dvorište ili da je bar u blizini stana park. Kada iznajmljujete stan, možete se preseliti lako, međutim, kupovina nekretnine je za ceo život. Nekad nećete pogrešiti ni ako date neku stotinu evra više. Setite se, ne kupujete samo zidove, kupujete svoj porodični dom.