Pametna upotreba pametnih telefona, i to a la francaise

0
pametni-telefoni
Foto: Jelena Marković, privatna arhiva

Iako zabranjeni za vreme časova, ovih dana su mobilni telefoni bili poželjni na časovima nastavnice francuskog jezika, Jelene Marković. Učenici sedmog i osmog razreda su koristili mobilne telefone kako bi obnovili ono što su do sada naučili o kulturi i civilizaciji Francuske, kao i iz gramatike francuskog jezika.

Oni su na času igrali Kahoot kviz koji se igra tako što se svi učenici povežu preko zajedničke šifre na nastavnikov računar. Na ovom času nastavnik ima ulogu medijatora, a učenici su aktivni učesnici i komentatori. Oni sami izvlače zaključke, međusobno komentarišu tačna i netačna rešenja.

– Inače se deca danas ne odvajaju od telefona, ali ga najčešće koriste za društvene mreže. Pa sam želela da iskoristim njihovu veštinu upravljanja aparatima, a da iskoristim isto tako i njihovo znanje koje poseduju. Oni često nisu ni svesni da znaju toliko toga. Inače važim za nastavnika koji ume da privoli decu da uče, a u nastavi često koristim razne igrice, didaktički materijal, kockice, koristim često internet, video-projektor. Čak sam i svoj kabinet organizovala i dekorisala tako da sam ambijent deluje a la francaise i da prija mojim učenicima. – rekla je nastavnica Jelena Marković.

pametni-telefoni
Foto: Jelena Marković, privatna arhiva

Učenici su sa oduševljenjem prihvatili ovaj način učenja i još jednom kroz igru i zabavu naučili mnogo toga novog. Ova nastavnica je na jednostavan način pokazala kako tehnologija ne mora biti neprijatelj nastave, već naprotiv, u ulozi nastavnog sredstva. Pametno upotrebiti pametni telefon! Još jedan divan primer Topličanke koja inspiriše, zar ne?