Cake koje su znale naše bake – kako da održavate podove u kući

0
Pixabay.com

Nekada je u svakoj kući rešenje za sve probleme imala – baka. Cake koje su znale naše bake donosile su na sto najukusnija jela, čiste prozore, negovanu i mekanu kožu, blistave podove.

Za sve što vas zanima o kuhinji, o tome kako da vam brzo poraste kosa ili kako da stari prekrivač ponovo dobije novi sjaj – baka je imala svoju tajnu. Postoje mnogi saveti iz bakinog bogatog iskustva koji vam mogu olakšati život, a mi vam danas donosimo one koje će vam pomoći da održavate podove u kući.

Redovno usisavajte

Čistoća je pola zdravlja. Bez obzira na to da li imate pločice, laminat, brodski pod ili linoleum, neophodno je da, ako ni zbog čega drugog onda zbog prašine, redovno usisavate. Preporučuje se usisavanje tepiha i podova barem jednom  nedeljno. Umesto bučnog „Sloboda“ Čačak usisivača kakve su imale naše majke i bake, savremena žena može da bira između usisivača na paru, sa kesom ili kutijom za prašinu. Ukoliko vas nerviraju kablovi koji se motaju oko nogu ili su kratki te morate da menjate utičnicu dok idete iz sobe u sobu, možete izabrati Bosch bežični štapni usisivač, koji temeljno čisti i svuda stiže.

Mekim četkama usisavajte parket, laminat i linoleum da biste ih zaštitili od mogućih ogrebotina. Ne zaboravite da posle svake upotrebe očistite četku i ispraznite kesu, odnosno kutiju od nakupljene prašine, tako da vas usisivač čeka spreman za naredno korišćenje.

Bakine cake za drvene podove

Čak se i velika prljavština može ukloniti sa navoštenog parketa. Potrebno je da natopite krpu u terpentin i trljate parket u smeru šara. Pošto ga očisitite od fleka, možete ga ispolirati čistom krpom, a onda naneti vosak u tankom sloju.

Iako zvuči neverovatno, tragove cipela možete obrisati gumicom za brisanje. Tvrdokorne mrlje će, sa druge strane, ukloniti terpentin ili petrolej.

Sveže i masne mrlje takođe je moguće ukloniti, dovoljno je da umočite papir u benzin i njime istrljate zamazano mesto.

Bake su imale rešenje čak i za pod koji škripi, i to tako što bi u brazde sipale puder od talka.

Bakine cake za linoleum

Linoleum je čest izbor domaćica za podove, pogotovo zbog svoje niske cene i lakog održavanja. Međutim, bez obzira na to što ga je lako prebrisati mokrom krpom ili džokerom, neretko se dešava da se lako ogrebe. Ovih ogrebotina možete se rešiti ukoliko ih pažljivo išmirglate mekanim brusnim papirom. Kada očistiite tu prašinu, sve što treba jeste da tanko nanesete ulje od lana.

Ukoliko vas nerviraju crni tragovi od đonova cipela, lako ih se možete rešiti ako ih prebrišete krpom prethodno umočenom u špiritus. Još jedna bakina tajna nalazi se u vodi od krompira. Linoleum će blistati ako se opere vodom u kojoj je kuvan krompir.

Bakine cake za kamene podove

Naše bake su se klele u sapun. Sapun je jedan od glavnih junaka u priči o održavanju kamenih podova čistim. Sapunica uklanja sve mrlje. Za temeljno čišćenje možete napraviti sredstvo od vode i rastvora nišadora. Kamenac su skidale sirćetom kao rukom. Što se pršljavštine sa fuga tiče, delotvorno je čišćenje savijenim brusnim papirom.

Mermerne podove možete osvežiti pastom za čišćenje koju ćete sami napraviti od praška za čišćenje i limunovog soka. Pošto istrljajte pod, operite ga čistom vodom.

Pixabay.com

Uglancani podovi ne moraju više biti nedostižan san. Dovoljno je da u 10 litara vode sipate četiri kafene kašičice sredstva za poliranje nameštaja i šest supenih kašika sirćeta. Krpa i ovo sredstvo glancaju pločice do savršenstva.

Bakine cake za čist tepih

Kako vremenske prilike na našim prostorima ne dozvoljavaju da često peremo tepihe pod mlazom vode, bake su smislile način da  ih osveže. Sredstvo koje su koristile u ove svrhe može svaka žena napraviti sama kod kuće. Potrebno je 500 grama krompirovog brašna i 3 supene kašike pahuljica sapuna. Samlevene pahuljice sapuna se pomešaju s krompirovim brašnom, potom se ta mešavina istrese na tepih i dobro utrlja četkom. Nakon trideset minuta usisate i uživate u svom čistom i mirisnom tepihu.

Još korisnih saveta potražite u našoj rubrici Topličanka istražuje.