Omiljeni automobili vozača u Srbiji

0

Kada se upuste u potragu za novim automobilom, Srbi najčešće biraju polovnjake, naročito od pouzdanih brendova, jer tako dobijaju stabilan automobil po povoljnijoj ceni. Mnogi polovni automobili, uvezeni iz inostranstva, prolaze bezbednosnu proveru i dobijaju sertifikat o ispunjenosti uslova za uvoz, pa tako vozači mogu biti sigurni da će njihov omiljeni automobil biti ispravan i spreman za vožnju.

U rubrici Ćoše za njega Topličanka piše o čemu drugom nego o automobilima! U nastavku teksta ćemo vam predstaviti neke od omiljenih brendova automobila za koje se Srbi rado odlučuju, a za slučaj da se i vi pripremate za kupovinu jednog, znajte da je otkup automobila za otpad prava prilika da se otarasite starog i na taj način dobijeni novac uložite u kupovinu novog automobila.

Popularni automobili poznatih nemačkih brendova

Najtraženiji automobili oduševljavaju generacije vozača godinama unazad, a to su oni koji su se istakli kvalitetom i udobnošću, kao i cenom koja je prilagođena većini kupaca u Srbiji.

Poznati po dugotrajnosti i posebnom ugođaju u vožnji, nemačke marke su napravile automobile koji su sinonim za kvalitet. Neretko je dovoljno jedno dubinsko pranje automobila da dobijete gotovo novo vozilo. Zato i ne čudi što ovaj automobilski lider oduševljava i naše vozače pa evo i nekih od najpopularnijih nemačkih brendova koje Srbi rado kupuju.

Volkswagen Golf 5 – omiljen zbog svoje prilagodljivosti

Među popularnim modelima istakao se prepoznatljivi Volkswagen Golf 5, izbalansiranog odnosa kvaliteta i cene. U ponudi su dizelac i benzinac, a u zavisnosti od stepena oštećenja i vrste motora, cena se kreće od 3500 do 5000 evra.

Proizvodnja ovog modela trajala je od 2003. do 2009. godine, te se u ponudi našlo više različitih varijanti istog modela. Kupcima stoje na raspolaganju varijante sa 5 ili 6 brzina, turbo dizel, dizel i benziskim motorom.

Ovo je automobil sportskog izgleda, stabilan i pouzdan, sa više nego dovoljno prostora na svih pet sedišta, vrhunskom udobnošću i odličnom preglednošću. Uz dodatak velikog prtljažnika i male potrošnje, ne čudi što je ovaj model među najtraženijim kod nas. Potrošnja na 100 km je između 5,5 i 10,5 litara.

Opel Corsa je uvek aktuelna

Opel Corsa se pokazala kao jedna od najprodavanijih otkad je počela da se proizvodi, a poslednjih godina model dimenzije D iz 2008.godine postao je veoma popularan. Ovaj mali auto nije pogodan za natprosečno visoke vozače, jer je tesan sbog svojih dimenzija, ali nižim vozačima svakako će biti dobar izbor.

Proizvodnja Opel Corse traje traje 40 godina, a model iz 2008. doživeo je ogroman komercijalni uspeh. Udobnija, bezbednija i elegantnija, nova Corsa se u Srbiji vrlo rado vozi, i sve je popularnija.Automobil košta do 3500 evra, ali se može naći i jeftiniji, s tim što u tim slučajevima često ne poseduje klima uređaj ili daljinski ključ.

Francuski automobili ne izlaze iz mode

Francuski proizvođači automobila su osvojili prostore Balkana markama kao što su Peugeot, Renault i Citroen. Srbi vole udobne, praktične i moderne automobile, a to je upravo ono što francuske automobilske kompanije nude. I pored inovacija i potražnje novijih, stariji modeli su i dalje aktuelni, a evo i koji su to kod nas omiljeni.

Renault Clio – jedan od najboljih u svojoj klasi

Model proglašen 2006. za najbolji manji automobil u Evropi jeste Renault Clio. Praktičan za kraća i duža putovanja, sa nešto većim gepekom od svojih konkurenata u svojoj klasi. Odlično se ponaša u krivinama, dok se neravnine na putu slabo osećaju zbog primetne udobnosti.

Unutar karoserije, Renault Clio ima 6 vazdušnih jastučića (prednji, bočni i vazdušne zavese), dok sigurnosni pojasevi poseduju pirotehničke zatezače, koji pri sudaru dodatno zatežu pojaseve.

Peugeot 206 – model koji se najčešće viđa

Francuski broj jedan osvojio je ulice srpskih gradova. Karakteristično za njega je što je benzinac ekonomičniji za održavanje i manje se kvari od dizelca. Auto delovi nisu skupi, a najčešći kvarovi koji se  dešavaju u vezi su sa elektronikom.

Hečbek verzijaovog automobila je najpopularnija i prilagođena je udobnoj gradskoj gradskoj vožnji. Karavan i Sedan, modeli koji se podvode takođe pod Peugeot 206, odlični su za veće porodice i duga putovanja, dok je Peugeot 206 CC kabriolet pokupio simpatije mladih vozača.

Italijanski Fiat – uvek poželjan među vozačima

Poslednji u ovom nizu, ali ne i najmanje važan, jeste Fiat – proslavljeni italijanski brend na srpskom tržištu. Njegovi modeli najmanjih dimenzija se najčešće mogu videti u gradu, gde se odlično uklapaju, jer ne zauzimaju mnogo prostora i troše minimalno.

U proseku, za polovonjaka kupci su spremni da izdvoje od 1500 do 5000 evra, za modele od 2005. do 2010. godišta. Italijani u svojoj kolekciji imaju upravo ono što ljudima u Srbiji treba – ekonomičnost.

Fiat Punto – najprodavaniji automobil za gradsku vožnju

Najbolji automobil za kraće rute i gradsku vožnju je Fiat Punto. Kao i mnogi Fiat-ovi modeli, i Punto poseduje tzv. city mode dugme, koje pruža veću fleksibilnost i pokretljivost volana prilikom manjih brzina. Ovaj mališan je pomalo tesan i neudoban pri većim brzinama, te stoga nije namenjen za duga putovanja.

Ovi automobili su jeftini za održavanje. Zbog velikog izbora servisa koji stoje na raspolaganju vozačima u Srbiji, jeftinih delova i povoljne cene registracije, Fiat Punto važi za najjprodavanije automobile.

Fiat Bravo – moderan i ekonomičan

Atraktivnog dizajna, izgrađen od kvalitetnih materijala, Fiat Bravo je zauzeo mesto među najisplativijim modelima. Što se tiče udobnosti, pođednako je udoban i napred i pozadi. Prtljažnik je sa solidnom zapreminom od 400l.

Fiat Bravo osvojio je simpatije svojom malom potrošnjom, niskom cenom i jakim motorom. U ponudi su tri različite verzije beznskog motora i tri vrste turbodizel motora. U gradu troiši oko 5,5 litara, a na otvorenom svega 4,5.

Svi automobili, bilo polovni ili novi za koje se odlučuju kupci u Srbiji, podložni su kvarovima i moraju se redovno održavati. U različitim vremenskim uslovima, svaki ovaj automobil ponaša se drugačije. Budite uvek spremni na sve na putu, jer se nikad ne zna kakve nas vremenske prilike očekuju.

Ako planirate u skorije vreme sebi da priuštite neki od ovih automobila, obavezno se uverite na kvalitet automobila koji kupujete, i zapamtite da je najvažnije da vozite bezbedno!