Illusion dance studio – U ritmu muzike za ples

0
ilusion-dance-studio

Jeste li već čuli za Loru Kostić i „Illusion dance studio“? Pre pola godine Lora je pokrenula u gradu je plesnu školu, a osim fantastičnom zabavom na treninzima već se mogu pohvaliti nagradama sa takmičenja. Razgovarali smo sa Lorom u dens ritmu. Zaplešite i vi sa nama!

Kada si počela da se baviš plesom i gde si učila? Koji ples ti je omiljen? Uz koju muziku voliš da plešeš?

Plesom se bavim 18 punih godina, od drugog razreda osnovne škole. Počela sam da treniram u Nišu, gde sam sada otvorila svoju plesnu školu. Osim hip-hopa volim i street show, a omiljeni ples mi je disko dens. Za disko dens je muzika vrlo sprecifična i brza. Igra se samo uz određeni ritam, tako da kada je u pitanju disko igram uz to što se inače igra, a kada plešem za svoju dušu volim da igram uz drum and bass.

Kako si pokrenula školu plesa „Illusion dance studio“ i zašto baš u Prokuplju? Zbog čega si odabrala ovaj naziv?

Iako se mnogo dugo bavim plesom, nikad nisam planirala da osnujem svoju školu, došlo je do toga veoma spontano i neplanirano. Izabrala sam Prokuplje jer osim što sam radila u Nišu, poslednje 3 godine intenzivno radim u Prokuplju i imam dosta članova i takmičara koji su veoma uspešni, tako da kada sam osnovala Illusion danse studio nastavila sam i sa radom u Prokuplju. Naziv Ilusion je vrlo poznat u svetu plesa, jer postoji korak koji se zove Illusion i izvodi se u koreografijama, tako da sam to povezala sa nazivom plesne škole.

Ko sve može da se upiše u školu plesa „Illusion dance studio“? Kako izgleda jedan običan čas?

Za sada radimo sa uzrastom dece od prvog do četvrtog razreda, jer je i za sam disko dens preporučljivo da se krene od malih nogu kao i gimnastika. Naravno imamo i starije članove od petog do osmog razreda, ali trenutno ne radimo novi upis za njih.

Čas plesa je vrlo kompleksan, sadrži različite elemente i vežbe baleta u uvodnom delu časa. Aerobno zagrevanje i istezanje su neophodni i čas krećemo upravo tako. U toku treninga se rade različite vežbe za poboljšanje snage, koordinacije, brzine, izdržljivosti, eksplozivnosti i svih motoričkih sposobnosti.

Učimo nove korake, kasnije te korake spajamo i pravimo koreografije koje prezentujemo na takmičenjima. Na kraju svakog časa sledi istezanje i opuštanje mišića.

Koliko polaznika škola ima, gde se odvijaju časovi i koliko traju? Ko smišlja koreografije?

Trenutno u Prokuplju imamo oko 60 članova. Časovi su u sali na Radničkom univerzitetu. Za početnike čas je 45 minuta, za takmičare 60 minuta. Koreografije smišljam ja.

Koje nagrade ste osvojili i šta one znače za školu, šta za polaznike, a šta za tebe?

S obzirom na to da Illuson danse studio zvanično postoji od 10. juna ove godine, mi smo otišli na samo jedno takmičenje gde je jedna grupa osvojila zlatnu medalju, druga grupa srebrnu medalju i imali smo solistkinju koja je osvojila prvo mesto. Za početak ovo su fenomenalni rezultati, stvarno sam ponosna na njih i na decu, daju mi motivaciju da budem još bolja. Verujem da deci još više znače medalje i prva mesta, jer ne mogu da opišem tu sreću kada čuju da su osvojile prvo mesto. NE POSTOJI NIŠTA LEPŠE.

Naravno, učim ih od početka da nije sve u prvom mestu i zlatnoj medalji, da uvek može bolje i da nikad ne misle da su najbolje od svih, jer da bi bio najbolji potrebno je mnogo vežbanja i odricanja. Inače, ja kao takmičar sa svojom grupom iza sebe imam velike rezultate, svake godine prvo mesto na Državnom prvenstvu u disko densu, a imamo i medalju sa Državnog prvenstva u hip-hop-u. Takođe, prvo mesto sa Državnog prvenstva u parovima za disko dens. Moja najznačajnija medalja bila je 2006. sa Svetskog prvenstva iz Nemačke gde sam sa svojom grupom osvojila 2. mesto. Jedan od najboljih uspeha 2015. godine je 8. mesto na Svetskom prvenstvu u malim grupama…

Kakvi su ti planovi za školu?

Trenutno mi je najveća želja da pokrenem školu u Nišu, jer tu je najveća konkurencija, izazov je veliki. U procesu sam sređivanja novog prostora za treniranje i očekujem sto pre da krenemo sa radom i ovde. Za sada su to i planovi, upravo smo završili novi upis u Prokuplju, takođe imamo nove članove i u Leskovcu i drago mi je što imamo mogućnost i sreću da sto većem broju dece pokažemo čime se bavimo i ako je moguće utičemo da se deca što više bave sportom i da shvate koliko je to važno za njih.