Koji su efekti svakodnevnog istezanja 

0
Foto: Danijel Milojković

Stalno čitamo i slušamo o dobrobiti treniranja i o pozitivnom uticaju redovne fizičke aktivnosti za duh i telo. Da li znamo zaista koliko je u toj priči važno istezanje?

Iz Centra za rekreaciju Stars fit stižu odgovori na pitanje:

Koji su efekti svakodnevnog istezanja?

#1 Bićete budniji i spremni za pokret

Ako vas je uhvatila popodnevna dremka, istezanje će vam povratiti energiju mnogo brže od spremanja kafe. Samo nekoliko minuta istezanja je dovoljno da povratite dobru cirkulaciju u cijelom tijelu, uključujući i mozak. Samim tim ćete se razbuditi i moći da nastavite dalje.

#2 Možete smanjiti šećer u krvi

Vježbanje ima važnu funkciju u smanjenju i održavanju nivoa glukoze u krvi i ispostavlja se da i istezanje ima takav efekat. Istraživanje iz 2011. godine je uključilo odrasle osobe sa dijabetesom tipa 2 i one sa pred-dijabetesom. Oni su imali zadatak da se istežu 40 minuta pre konzumiranja slatkog pića, nakon kojeg im je mjeren nivo šećera u krvi. Rezultat je bio da su imali manje šećera od onih koji se nisu istezali.

#3 Vježbe će biti efektnije za vaše telo

Kao što vjerovatno znate, istezanje je vrlo važno pre početka vježbanja, ali i posle njega. Trening fleksibilnosti je nešto mnogi ljudi izbjegavaju, ali je realnost da istezanje zaista ima veliki uticaj na pokretljivost. Na primjer, sa istezanjem biste mogli da čučnete dublje, skočite više i tako dalje. Zato bi vježbanje sa svakim istezanjem bilo još bolje i efektivnije.

#4 Manje ćete se stresirati

Da li vaša ramena praktično “dodiruju” uši? Da li vas bole leđa? Istezanje može pomoći u smanjenju tenzije i fizičke i psihičke jer opušta zategnute mišiće i čini vas opuštenijim. Naravno, nikada ne treba forsirati istezanje, već sve pokrete raditi polako i opušteno. Ako vas nešto boli, to znači da se ne istežete kako treba.

VAŠE TIJELO NAŠA BRIGA

Autorka: Jelena Krasić, dipl.profesor sporta i fizičkog vaspitanja i personalni trener

Kontakt: 064 082 48 37
e-mail: starsfit2016@gmail.com

Stars fit možete pratiti na Fejsbuku i Instagramu.