Masna jetra – sve češći problem kod dece i mladih

0
zdrava-hrana
Foto: pixabay.com

Jetra je drugi po redu organ po veličini u našem organizmu, a jedini koji se može potpuno regenerisati. Uloga ovog organa je, samim tim, jako velika – čisti i prerađuje u našem organizmu sve materije pa je zbog toga zovu i čistačem organizma. Ona je takozvani filter namirnica koje unosimo u sebe, ali i filter toksičnih supstanci iz tela. Jetra kao takva pomaže u zaštiti našeg organizma od infekcija, a pored toga skladišti energiju što je čini važnim organom za mnoge aspekte zdravlja. Šta se događa kada jetra zakaže i kada o njoj ne vodimo dovoljno računa?

Masna jetra i kako do nje dolazi

Jedan od najčešćih oboljenja ovog organa je masna jetra. Do ovog oštećenja dolazi prekomernom konzumacijom masne hrane, odnosno unošenjem previše kalorija. Jednostavno rečeno, kada u telo unesimo više kalorija nego što je potrebno za obavljanje osnovnih funkcija, one se talože u ćelijama jetre, izazivaju upalu i razaraju ih. Na jetru utiče i preterana konzumacija medikamenata i hemijskih supstanci koje smo skloni da unosimo “na svoju ruku”.

Budući da jetra prerađuje sve što u sebe unosimo, normalno je da u njenim ćelijama bude prisutna mala količina masti, ali kod oboljenja kada se jetra smatra masnom – masnoće čine više od 5 do 10 odsto njene težine. Bolest je još poznata i kao bezalkoholna masna jetra.

Ovaj problem, i generalno druge probleme sa jetrom, je izazvala sve veća stopa gojaznosti u svetu, a poslednjih godina i kod nas. Neke procene su da oko 60 odsto gojaznih ljudi pati od problema masne jetre, a zbog širenja gojaznosti i neadekvatnog kretanja pogađa i decu.

Dobra stvar je ta što na masnu jetru utičemo sami i isto tako možemo uticati da je “odmastimo” tj. da joj pomognemo da se regeneriše.

Dijagnostika i lečenje

Ukoliko sumnjate da postoji mogućnost masne jetre u vašem organizmu, prvenstveno znajte da se ne može utvrditi na osnovu opštih pokazatelja. Potrebno je  uraditi krvnu sliku, ultrazvučni pregled, a najbolje bi bilo da se podvrgnete biorezonantnoj dijagnostici koja može utvrditi da li je i nešto drugo uzrok nakupljanja masti. Kvantna medicina pregled nudi najbolji uvid u stanje u kom se nalazi vaša jetra. Svakako, ono što nam može pokazati da imamo problem sa jetrom su znaci kao što su umor, loš zadah, iscrpljenost, mučnina, gubitak apetita, bol u predelu stomaka, nekada i žutica.

Ukoliko je utvrđeno da patite od ove bolesti, dobro je znati da možete odmah preduzeti korake kako biste vašu jetru doveli u zdravo stanje. Lekar će vas posavetovati u vezi sa ishranom koja bi trebalo da uključuje mnogo barenog povrća, pasulj, grašak, boraniju, brokoli, orašaste plodove – orah, lešnik, badem, semenke susama, suncokreta i bundeve. Ukoliko ne možete bez mesa, onda bi trebalo da konzumirate pileće ili ćureće bareno ili grilovano meso, bez masnoća i bez prženja.

Pokušajte da bazirate ishranu na više voća i povrća, posebno vrste koje u sebi sadrže dosta vlakana i koje mogu vršiti detoksikaciju jetre. Izbegavajte ljutu hranu. Fizička aktivnost se podrazumeva, a kod ovog oboljenja je poželjno da to budu različite aerobne aktivnosti koje će podstaći organizam na detoksikaciju i znojenje. Mnogi alternativni doktori preporučuju konzumaciju jabukovog sirćeta koje eliminiše masnoće iz krvi i podstiče mršavljenje, a vrlo je delotvoran limun, jer pored vitamina C ima odličan balans antioksidanata za produkciju korisnih enzima u jetri.

Iako znamo da jetra ima sposobnost regeneracije, njeno zapostavljanje može ostaviti velike posledice. Najvažnije je da do masne jetre ne dođe i preventiva je savet svakog lekara. Ukoliko, pak, dođe, znajte da odgovornim pristupom možete “odmastiti” svoju jetru, uz redovne kontrole i pravilnu ishranu.