Фиксне протезе – пречица до осмеха

0
фиксне-протезе-жена
Фото: Pixabay.com

Прави, блиставо бели, а пре свега здрави зуби постали су императив сваке жене која држи до себе. Стид и снебивање због фиксне протезе као да су остали у прошлом веку. Јесте ли приметили како све више жена проналази лепоту у стоматолошкој ординацији уместо код шминкера?

Ово није случајно. Развој стоматологије и ортодонције убрзао је пут до беспрекорног осмеха. Ко све носи зубну протезу и зашто?

Фиксне протезе – симпатично и шармантно

За разлику од претходних деценија када је ношење протезе ишло у пакету са подсмевањем околине, данас то није случај. Може се рећи да га сада свака млада особа са сталном дентицијом, код које постоје индикације за овај ортодонтски апарат, радо и без отпора носи. Подругивање друштва да имате „метални осмех“ више није опција, јер су бравице и гумице на протези толико симпатичне да их се нико више не стиди.

У зависности од тога колика је неправилност вилице или зуба која се исправља, протеза се може носити годину до две. Знајући да је након овог периода чека осмех без мане, свака жена носи фиксне протезе као шармантан украс.

У договору са стоматологом може се изабрати боја лигатурних гумица, као и материјал протеза. Протезе могу бити керамичке, и у том случају беле или провидне, могу бити металне и на крају сафирне (потпуно провидне). Што се боја тиче, постоји безброј могућности: комбинација две боје, једнобојне или свака гумица или бравица у другој боји – ви креирате свој осмех.

Невидљиве за стидљиве

Сасвим је извесно да су последњи глас стоматолошке науке у области ортодонције лингвалне протезе. За разлику од регуларних протеза које се постављају са предње стране зуба, лингвалне, као што им и сам назив каже иду са унутрашње стране, односно према језику. Ово је идеално решење за стидљиве, али и за оне које желе неприметно да исправе све неправилности у устима.

На овај начин свој осмех ће кориговати јавне личности, жене које нису толико слободне да носе „шарене зубе“, као и све оне које естетику доживљавају управо на овај суптилан начин.

Постоје и протезе високог естетског степена чије бравице се израђују од легура злата посебно према мери сваког пацијента. За овај ортодонтски апаратић се с правом може рећи да је невидљив, јер осим особе која га носи нико не мора да зна да је постављен у устима.

Живот са фиксном протезом

Свакодневица жене која носи фиксну протезу не разликује се мнофо од свакодневнице оне која не носи. Истина, постоје извесне промене у исхрани које су нужне, али осим тога и нешто детаљније оралне хигијене – живот са протезом је потпуно једноставан.

Хигијена

Што се тиче оралне хигијене, она је специфична у том погледу што немате право на одступања и изузетке. Зуби се неизоставно морају опрати након сваког оброка, уколико желите да избегнете заглављене и нимало привлачне остатке хране на бравицама. Чишћење зуба и простора између зуба зубним концем, такође је императив.

Исхрана

храна-фиксне-протезе
Фото: Pixabay.com

Иако у великој мери ваш јеловник може остати исти чак и кад носите протезу, паметно би било да избегавате орашасте плодове, као и храну која се лепи за зубе. Карамеле, сладолед, смоки, ораси, бадеми, жваке – неко време ћете морати да их заборавите. Стоматолози ће увек препоручити да ваши залогаји буду мањи, да пажљиво и споро жваћете, као и да пијете воду у току оброка. Кашаста храна, сокови и смутији могу бити добро решење за почетак, док се не навикнете на протезу.

Посете стоматологу

Ношење протезе подразумева и обавезне посете стоматологу оптимално једном у месец дана. Уколико за то има потребе, ортодонт може заказати посету и на две недеље, мада се то ретко дешава. Приликом посете, лекар проверава затегнутост протезе, те прати напредак у исправљању и померању зуба. Затезање и попуштање бравица може изазвати нелагоду, али је она пролазна. Непосредно након ове процедуре не препоручује се унос хране.

Када се све сабере, за жену која мари до беспрекорног осмеха, фиксне протезе су дефинитивно и идеално решење.