Ово су најбољи начини за опуштање на крају напорног дана

0
кафа-опуштање
Фото: Pixabay.com

Јесте ли и ви једна од оних жена које су потпуно уморне отвориле овај текст? Да ли је и вама потребан најбржи начин за опуштање на крају напорног дана?

Гомила докумената која расте на радном столу, судови у судопери, родитељски у школи код старијег детета, часови енглеског на другом крају града за млађе, савремена жена мора бити хоботница ако мисли све да постигне. Уопште не изненађује што се сваки дан заправо завршава потпуном исцрпљеношћу.

Предлажемо вам неколико ефикасних начина за опуштање који ће вас растеретити на крају дана.

Само лезите

Без обзира на то да ли се ваш радни дан своди на дуго седење или стајање, да ли вам је посао физички или психички напоран, неопходно је да на све то заборавите, бар на тренутак. Лезите на широки кревет или једноставно на под и удахните дубоко.

Запитајте се: шта је то што ми је у овом тренутку највише потребно?

Можда би вам добро дошла шољица зеленог чаја, читање у тишини или масажа стопала?

Обратите пажњу на сигнале које вам ваше тело шаље

Ако вам глава пулсира, а очи пеку од целодневног гледања у екран, пригушите светло у соби и искључите телевизор, мобилни и све друге „светлеће“ уређаје.

Уколико вас ноге боле од стајања, направите купку са морском сољу. Држите стопала неко време у води, а потом истурпијајте пете, оперите, осушите и намажите кремом.

опуштање
Фото: Pixabay.com

Ако имате проблема са отеченим стопалима или листовима, гавез гел од 100 ml у туби учиниће чуда за вас. Биће довољно да сваке вечери лагано масирате отечена подручја.

Поред запитаности шта вам највише треба, пробајте ове проверене методе за опуштање.

Купка или туш

Најбољи начин да оставите иза себе напоран дан јесте да исперете напетост са тела. Вода има умирујуће дејство на ум и душу. Испробајте леп топли туш како бисте помогли телу да опусти мишиће, а затим пребаците воду на хладну како бисте подигли енергију у свим ћелијама свог органозма. Ако имате каду, упалите ароматичне свеће и уживајте у топлој  купки.

Опуштајућа биљна купка или купка попут Клеопатрине, сами бирате

Почастите и свој дух и тело биљном купком коју ћете направити сами. Помешајте 150 грама цветова камилице са 50 грама листова нане, па прелијте са 2 децилитра кључале воде и оставите да одстоји до 15 минута. Оцедите , па испасирајте биљке. Препарат сипајте у топлу воду за купање.

Иако делује невероватно, жена може да се купа у меду и млеку, попут Клеопатре. Загрејте 2 литра пуномасног млека и у њему отопите шољу меда. Сипајте ово у воду за купање и промешајајте рукама. Опустите се као краљица!

Вежбајте

Научници тврде да се вежбањем ослобађа ендорфин, хормон среће, а са науком нема расправе. Раскрстите са стресом – буквално. Поред тренутног позитивног ефекта, редовна физичка вежба помоћи ће вам да се дугорочно осећате срећније и енергичније. Ако желите да вежбање буде у друштву, изаберите неки тимски спорт или групне фитнес или пилатес тренинге. За оне који радије вежбају сами – и то је океј, ви бирате начин који вам највише прија.

Изађите из куће

Одлазак у шетњу по крају, кафа са пријатељицама или време за вас и партнера у природи – све долази у обзир. Промена средине увек прија, посебно ако проводите цео дан у затвореном простору и за рачунаром. Када је време лепо, увек изаберите боравак у природи. Не морате ићи далеко, нека то буде и предах у вашој башти. Дисање на свежем ваздуху, зеленило и мирис цвећа може вам опустити ум потпуно, тако да заборавите да сте уопште били у канцеларији.

Изненадите себе нечим новим

Чињеница је да због мало времена забаву планирамо увек викендом. Али шта је са осталих пет дана у недељи? Хоћемо ли се одрећи забаве тих дана само зато што смо уморни или затрпани послом?  Нека ваш одговор буде не! Закажите неколико мини авантура током радне недеље и учините их приоритетом.

опуштање
Фото: Pixabay.com

Не мора то бити излет до мора или у било које место које захтева дугу вожњу. Зашто ваша мала пустоловина не би био час кик-бокса, маникир, масажа за двоје или биоскоп? Изаберите оно што ће унети узбуђење у ваше срце и држати вас насмејаним – до викенда! А онда поново!

Започните нови хоби или обновите стари

Не окрећите главу од штафелаја који сте гурнули у ћошак гараже или од гитаре што виси на зиду у ходнику. Можда вам се чини да никад немате времена, али размислите: уместо кратког вечерњег сурфовања на Интернету (које, признајмо, никад није кратко!) можете поново започети са свирањем свог омиљеног инструмента.

За ментално здравље и опуштање је важно да радите на нечему чиме се можете поносити, што вам доноси радост. Сетите се шта сте волели да радите као дете. Је ли то био плес, играње тениса, сликање или слагање пузли? Размислите да ли бисте поново могли тиме да се бавите или на крају крајева, започните нови хоби. Можда вас је одувек привлачио декупаж или фотографија, сада је прави час да се опробате!

Искључите телефон

Или га бар утишајте! Склоните га у другу собу. Седите неко време у тишини или се бавите било којом од већ наведених активности – али БЕЗ телефона у рукама. Неће свет стати ако не одговорите на мејл у року од 15 минута, као што се неће десити ништа занимљиво на Фејсбуку, Инстаграму или Твитеру док вас нема.

Размислите и овоме: ако вас нервозним и анкциозним чини то кад вам је батерија на телефону испод 15%, како вам не смета кад је ваш организам исцрпљен? Оставите телефон у другој соби на пуњачу, а за то време подижите енергију свом телу!

Сетите се – у чему заиста уживате

Можда није савет године, али ако је ваше стварно уживање сладолед – неће бити смак света ако поједете две кугле после 9 увече. Допустите себи ситне грехове. На крају крајева, након дана као што је овакав – заслужиле сте, зар не?

Шта је то што вас стварно радује? Једна епизода омиљене серије, књига о којој размишљате читавог дана или нека лагана и опуштајућа музика? Можда вам посебно узбуђење доноси писање. Испорбајте посткросинг – шаљите разгледнице широм света и тако упознајте друге културе и људе. Ако не водите дневник, време је да почнете. Нека то буде дневник захвалности. Бележите шта је то на чему сте захвални и шта вас је усрећило у току дана. Видећете да дан ипак није протекао само у стресу.

Можда сте љубитељ јоге и медитације или волите плес. У којој год активности да уживате, сетите се да није страшно што сте је запоставили, страшно ће бити ако јој се никад  не вратите.