CHIA semenke – snaga u vašem tanjiru

0
chia
Foto: Pixabay.com

CHIA=na jeziku Maja znači SNAGA. Zovu je super hranom, moćno sjeme, u ishrani je od kada je svjeta a zbog svojih hranjivih vrijednosti i svog lekovitog dejstva, kroz istoriju su bile veoma cijenjena što dokazuje i činjenica da se jedno vrijeme koristila i kao valuta za plaćanje.

Nutritivne vrijednosti chia sjemenki

✔️Omega 3 Masne Kiseline: Predstavljaju jedan od najboljih izvora Omege 3 na svijetu , jer se čak 1/3 njihovog sastava sastoji od ove masne kiseline.
✔️Antioksidanti i Prirodna Vlakna: chia semenke obiluju antioksidantima i prirodnim vlaknima koji imaju ulogu u regulisanju probavnog takta i izbacivanju štetnih materija – toksina iz organizma.
✔️Minerali: Najviše ima mangana, a odmah iza njega su fosfor i kalijum, kao i gvožđe i kalcijum. Skup minerala u ovim semenkama pomažu u rastu i razvoju mišića i kostiju, održavanju i regeneraciji tkiva i održavanju pravilnog rada srca.
✔️Vitamini: Chia semenke ne predstavljaju najbolji izvor vitamina, ali sadrže vitamine A, B, D i E koji će unaprediti vid i izgled kose, noktiju, kože… Takođe će pogodno uticati na zube, mišiće i nervno tkivo.
Prednosti: umanjuje posledice starenja, poboljšava rad digestivnog trakta, poboljšava rad srca, podiže energiju i ubrzava metabolizam, jača mišiće i topi kilograme.
Da li i koliko često konzumirate chiu=snagu!?

VAŠE TIJELO NAŠA BRIGA

Autorka: Jelena Krasić, dipl.profesor sporta i fizičkog vaspitanja i personalni trener

Kontakt: 064 082 48 37
e-mail: starsfit2016@gmail.com

Stars fit možete pratiti na Fejsbuku i Instagramu.