Topličanka čita: Ju Nesbe – Magbet

0
ju nesbe magbet
Foto: suziesbookclub

Profesorka engleskog jezika Suzana Kitanović nam otkriva šta danas Topličanka čita. Na svom Instagram profilu @suziesbookclub ona deli čitalačke utiske i doživljaje. Ono što je počelo kao čitalački podsetnik, jer je, kako kaže, par puta pozajmila istu knjigu iz biblioteke, sada polako prerasta u veliku ljubav – i prema čitanju i prema pisanju.

Ju Nesbe – Magbet

Koliko se svet mogao izmeniti za nešto malo više od 400 godina? Mnogo, rekao bi neko ko na umu ima razlike u načinu života koji donosi razmak u tehnološkim dostignućima, u komforu, u brzini života… Skoro nimalo, bio bi odgovor onih koji misle na osnovne ljudske potrebe, osećanja, želje i stremljenja.

U svom delu ,,Magbet” savremeni norveški pisac Ju Nesbe uspeo je da održi korak sa velikim, vanvremenskim Vilijemom Šekspirom u tome da je dočarao današnje ljude koje pokreću iste težnje, da jednako jako volimo, jednako teško gubimo, jednako lako padamo u poroke, ili pak uspevamo da se odupremo iskušenjima našavši u sebi snage da uradimo ono što je dobro za druge, čak iako je to naš kraj…

Nesbe nije mnogo promenio broj likova, pa čak ni njihova imena i uloge.

Današnji čitalac će lakše razumeti borbu za vlast i moć ako ne govorimo o kraljevskoj kruni već o političkim vođama jer moć u današnjem društvu (kada govorimo o nekom velikom gradu) pripada vrhu policije, gradske vlasti, a uticaj imaju još i novinari. Ili je to samo privid, pa neke Nevidljive Ruke vuku konce iza kulisa. Maestralno odigrano, umesto čudnovatih sestara Vilijema Šekspira koje su ličile na veštice, Nesbe uvodi čudne sestre u službi moćnog vlasnika narko-kartela Hekate. Moć koju on nudi je u vidu zaštite i nove, unapređene droge po imenu ,,pauer” (moć).

Lako pratimo da moderni Magbet, usled dokazivanja ljubavi svojoj Ledi, upada u vrtlog ambicija koje, što vode u više krugove vlasti, uključuju sve više krvi i nevinih žrtava. I kao što Nesbe kaže, ,,krv će biti krvlju plaćena”. Magbete možemo sresti u svakom društvu i svako od nas ga može prepoznati i u sebi, samo ako pogleda dovoljno duboko jer ,,moć ti daje slobodu da radiš šta hoćeš a da te svet i dalje poštuje” kako kaže Ledi.

Autorka: Suzana Kitanović

Zapratite @suziesbookclub na Instagramu i trk u biblioteku. Suzana kaže da su predusretljivost, ljubaznost i stalna ponuda novih knjiga dovoljan razlog za redovan odlazak u Narodnu biblioteku „Rade Drainac“.

Ukoliko vam se dopao prikaz, podelite ga sa prijateljima.