Buketi za izEti – jestivi buketi na toplički način

0
Buketi za izEti
Foto: Buketi za izEti

Buketi za izEti su dokaz da fantastične stvari nastaju kad se udruži preduzimljiv karakter i kreativne ruke i glave u jednoj porodici. Stamenkovići su zajedničkim snagama osmislili nešto originalno – jestive bukete.

Ovo umetničko delo od poklona lakše je mnogo razumeti kada znate da iza njega stoji mlada i uvek neobična Kristina Stamenković. Ovog puta, ona je čitav jedan svet  stvorila zajedno sa svojim roditeljima Gorica i Boban.

Kako se razvila ideja Buketi za izeti?

Mama i ja smo razmišljale pre godinu dana šta je to što bismo mogle da radimo zajedno, da se ona samozaposli, ali da ovaj put bude lepo i maštovito i da u ovom našem kapitalističkom sistemu, bude sama svoj gazda.

Mama oduvek voli da gaji cveće, a kako gajimo i voće i povrće, dan bez ovih stvari nije dan, i kod nas ih je uvek bilo na stolu, uglavnom iseckanih i oljuštenih kad smo bile male ili, što bi mama rekla: „Mora čovek do usta da vam prinese!“

Otprilike u to vreme kolega Nenad Blagojević piše u svom magazinu “Priče sa dušom” priču sa dušom o Ruskinji Iji koja je u Novi Sad, iz Rusije, donela jednu divnu, radosnu i zdravu priču – jestive bukete!

Buketi za izEti
Foto: Buketi za izEti

Sve je krenulo kao šala kada je neko upakovao povrće u buket i odneo na poklon, ali kako je buket primaoca ostavio bez daha, ideja je planula i proširila se čitavom Rusijom, a evo je i kod nas.

Vreme je najbolji prijatelj ako ste izgradili dobar odnos, i vi njega poštujete i uzvraćate istom merom, pa smo mi učile, pratile i čekale naš trenutak, a on je sada pokucao na naša vrata, te zato donosimo rusku ideju na naš Jug Srbije, i zbog toga će se naša ljubav i entuzijazam pretočiti u Buketi za izeti – jestive bukete od voća, povrća, ali i mesa, i čokolade! Na kraju krajeva, mogućnosti su neograničene.

Verujem da treba putovati, učiti dobre stvari i modu iz belog sveta doneti i kod nas, ali isto tako verujem da treba biti ponosan na ono odakle dolazite!

Još verujemo i da se, u naše vreme, kad kupujemo i šta treba i šta ne treba, kupovina poklona pretvorila uglavnom u formalnost ili „tako treba“ i da mali broj stvari kod nas, prezasićenih svime i svačime, izaziva istinsko oduševljenje i radost.

Upravo to smo prepoznale kod naših buketa jer ne postoji niko ko ih je dosad video a da se nije oduševio! U buketu se jede sve osim cveća i zelenila, pa je tako iskorišćenost poklona skoro pa maksimalna.

Poklonite radost svojim najmilijima, i garantovano će pamtiti vaš poklon još dugo, dugo nakon što bude – izEden.

Ko stoji iza vaših buketa?

Tata je glavni vozač za dostavu i kad idemo u nabavku, pošto se uvek nabavlja sveže voće, povrće, cveće. Zato je potrebno naručiti bar dan ranije.

Mama je šef, ja sam tehnološki sektor i ona što kaže – ovo bi moglo ovako, ovo ovako, ali koja to možda ne bi mogla da izvede. Ali zato mama može sve!

Koliko vam vremena treba da napravite jedan buket?

Oko dva sata, zavisi… Tu ne računam vreme nabavke. Ako je neki novi, onda ide i osmišljavanje, pa tu treba malo više, ali od trenutka kad je materijal nabavljen, nabockano voće i osmišljen buket, oko 2 sata.

Kakve su prve reakcije onog ko ga dobije na poklon?

Oduševljenje. Ne mogu da mu se načude!

Buketi za izEti
Foto: Buketi za izEti

Ko je kumovao brendu u nastajanju?

Ja! Nema puno reklamiranja na lokalnim dijalektima, kao da malo izbegavamo. Jestivi buketi kao naziv već postoje, ali pošto ovo jesu jestivi buketi, sasvim je logično da budu – Buketi za izEti!

Od čega sve može da se napravi? Za koje prilike ga preporučujete?

Od čega god vam padne na pamet. Voće, povrće, slatkiši, meso, meso u kombinaciji sa vašim omiljenim pićem, i sve to u kombinaciji sa cvećem, zelenilom, začinima…

Buketi za izEti
Foto: Buketi za izEti

Koja je dosad najlepša zgoda na koju je neko odneo vaš jestiv buket?

Prilike su najrazličitije – rođendani, slave, godišnjice, diplomiranja. Meni najdraži oni za iznenađenje i povodom nečega, ali i bez povoda. Pošto radimo i dostavu, dešava se da naši ljudi koji rade u inostranstvu poruče za svoje drage, pa im mi odnesemo i iznenadimo ih. Na taj način i oni su srećni jer mogu nešto da učine za svoje, i mi dok pravimo taj buket, i oni kad ga dobiju, i opet je lepo što prisustvujemo njihovoj sreći.

Kako i gde može da se naruči?

Naše jestive bukete možete naručiti na Fejsbuk i Instagram stranici “Buketi ZaIzEti” ili na telefon 065/6457689