Družina Borovnjak, roman Jelene Babić

0
družina-borovnjak
Družina Borovnjak, foto: Suzie's book club

Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljam dečji roman ,,Družina Borovnjak“ divne Jelene Babić. Ovo je roman prvenac pisan rukom učiteljice predane očuvanju najlepših uspomena iz detinjstva, učiteljice koja daje sve od sebe da svoj uticaj širi oko sebe na svoju decu, svoje učenike, ali se nesebično daje i prijateljima i poštovaocima njegovog veličanstva – deteta.

Mene je uspela da prebaci u svet mog detinjstva na tom istom Borovnjaku, ali iskreno verujem da će svaki čitalac moći da se prebaci u sećanja na neku svoju družinu i neko svoje brdo, omiljeno mesto za igru i stvaranje nekog novog, boljeg sveta.

Pisan jednostavnim jezikom, iako prvenstveno namenjen i posvećen deci, ovaj roman budi neka divna osećanja vezana za nepoljuljano dečje prijateljstvo, sposobnost dece da svoju maštu upotrebe za stvaranje carstva uživanja, cike i smeha, ali da isto tako primećuju stvari koje odrasli uzimaju zdravo za gotovo – lepotu prirode koja nas okružuje, tajne koje se kriju kako u drevnim ruševinama tako i u pogledu veverice i mirisu borovih iglica…
Jelenini opisi sestrinske dužnosti staranja o mlađem bratu će vas nasmejati i podsetiti da družina često bude usporavana ali i da briga o drugima jeste nezaobilazan deo odrastanja i razumevanja sveta oko sebe. Jer ,,Borovnjak“ nije samo naš, on pripada družinama koje su se uz njega verale pre nas i zadobijale roditeljske ukore zbog raznoraznih pustolovina, često opasnih i nepromišljenih, ali pripada i družinama koje tek dolaze – mi i želimo da naša deca i neka buduća pokoljenja iskuse detinje izazove igre u prirodi. Često požalimo što ih na Borovnjaku nema više – i borova i dece. A jedno drugo svakako zaslužuju i potrebni su jedni drugima. A i nama!

Vedar i duhovit, ovaj dečji roman je podjednako vredan i mlađim generacijama – da saznaju nešto o odrastanju svojih roditelja, ali i nama starijima – da se podsetimo šta smo imali i šta dugujemo svojoj deci.

Jelena Babić je, zahvaljujući nagradi Udruženja ,,Živojin Mišić“ koju je dobila kao jedan od najboljih edukatora u Srbiji, izdala ovu knjigu, uz pomoć i podršku Narodne biblioteke Prokuplja ,,Rade Drainac“, tako da se ona ne može naći u slobodnoj prodaji, ali je zato sav prihod od dobrovoljnih priloga koji su prikupljani na promociji knjige, upućen kao pomoć malenoj Nikolini koja se bori za svoje detinjstvo i sprema za nove pustolovine odrastanja.

Autorka: Suzana Kitanović, Suzie’s book club

Ukoliko vam se dopao prikaz, pročitajte i prilog o romanu Ju Nesbea „Magbet„.