Milan Todorović: Bioskopi neće prestati da postoje

0
milan-todorović
Foto: Milan Todorović, privatna arhiva

Milan Todorović je srpski televizijski i filmski reditelj, producent i scenarista. Režiser je prvog srpskog zombi filma „Zona mrtvih“. Režirao je filmove „Mamula“, „Tapavica“, „Decembar“ i serije „Sinđelići“, „Urgentni centar“, „The Outpost“ i „Almost Paradise“. Od 2015. godine profesor je na FDU na katedri za Filmsku i TV produkciju.

Kako ste odlučili da snimiti prvi zombi horor film „Zona smrtih“?

Prvenstveno sam želeo da snimim ovaj film  zato što sam ja ljubitelj horor filmova. Kada sam govorio o ovakvom filmu svi su mi govorili da nećemo dobiti sredstva. Međutim, dogodilo se sasvim slučajno. Mi smo napravili ceo katalog i prezentaciju koja je ličila na gotov film. Potom nam se javila producentska kuća iz Italije, koja je delimično film finansirala.Njihov uslov bio je da glume američki glumci i da bude na engleskom jeziku. Film je još sredstava dobio od pokrajinskih vlasti, španskih i italijanskih fondova i Pinka. Film je izašao u vreme ekonomske krize početkom 2009.godine i dobro je prošao. Posebno po prodaji DVD u Velikoj Britaniji .

Kasnije ste snimili film „Mamula“, koji je takođe doživeo veliki uspeh. Šta možete da nam kažete o tom filmu?

Marko Jocić i ja smo posetili Kanski festival i videli da tamo kao na pijaci agenti kupuju i prodaju horor filmove. U povratku u kolima smo odlučili da nešto moramo da snimimo. Već smo imali priču, odnosno znali smo koji trend da pratimo. Na Kanskom festivalu u trendu su bili filmovi u kojima ajkule jedu devojke. Film smo snimili za 16 dana. I uz novac koji smo imali od „Zone smrti“. Scenario nismo odmah na početku imali i on se pisao u hodu. Glumci su bili u svojim vikendicama i to nam je pomoglo što se tiče finansija. Kada je film izašao, postigao je velike uspehe. Bio je drugi na top listi Netfliksa za neameriko jezičko područije i četvrti na celokupnoj listi Netfliksa.

mamula
Film „Mamula“

Nedavno ste snimili film „Decembar“. Šta nam možete reći o tom projektu?

Ovaj film sastoji se od 31 priče od pod 5 minuta, a producirala ga je jedna nemačka producentska kuća. Ja sam uzeo 19. decembar i moj film govori o dve devojke koje su popile mnogo na slavi. Onda su one napadnute .

Da li vam je lakše da snimite film ili TV seriju?

Ja uživam i kada snimam film i serije. Film se određenih dana snimi kada je postignut dogovor za snimanje. Dok se serije snimaju svakodnevno i pored drugih poslova, snimanje na setu me opušta.

Snimali ste serije „Sinđelići“ i „Urgentni centar“. Kako je raditi na setu tih serija?

Veoma dobro sve funkcioniše, kao jedan šablon. Sve su to uigrane ekipe i ja ne moram mnogo toga da menjam. U „Sinđelićima“ sam se trudio da unesem još više smešnih scena, dok sam u „Urgentnom centru“, čija će treća sezona biti još bolja, želeo da unesem što bolji prikaz operacija.

urgentni-centar
Serija „Urgentni centar“, Foto: mojtv.net

Da li možete da nam kažete neku anegdotu sa snimanja serija „Sinđelići“ i „Urgentni centar“?

Veoma teško pitanje. Bilo je mnogo smešnih scena. Na setu je Voja Brajović autoritet i on nekada ne želi da glumi neke budalaste scene. Što je razumljivo, čovek ima 70 godina. I u jednoj sceni sa Sekom Sabljić kada on njoj pokazuje neku diplomu, ja sam Seki šapnuo da kaže: „A gde je pečat“? Voja Brajović se malo iznevirao zato što to nije bilo u scenariju. Uvek se trudim da im tako šapnem nešto što nema u scenariju. Kako bi bilo što smešnije.

Režirali ste i u stranim serijama. Po čemu se razlikuju ta snimanja?

Kod nas se veoma brzo snima, mi za jedan dan snimimo 12-15 scena , dok kod njih sve to ide sporo u jednom danu se snimi do 5 scena. Zato što producenti žele da to izgleda najbolje i veoma skupo.

Nedavno ste režirali seriju „Almost Paradise“ i radili ste sa glumcem Kristijanom Kejnom, Šta možete da nam kažete o tom projektu?

Ovu seriju smo radili na Filipinima i ona je akcioni triler. Kristijan Kejn je sjajan glumac. Kako prati kameru i glumi u istom trenutku to je fanscinantno. I u jednoj teškoj sceni nije tražio kaskadera. Sve je uradio sam kada je trebao da pliva i spasi zatvorenike. Sjajno je odglumio u sceni kada je skočio u prazan bazen.

almost-paradise

Koji su Vaši omiljeni glumci?

Od domaćih to su Miki Krstović i Dragan Mićanović, a od stranih Kristijan Kejn.

Kakva je budućnost srpske kinematografije po vama?

Na svetskom nivou menja se način snimanja i prikazivanja. Sve više se koriste platforme za prikazivanje filmova. Naravno, bioskopi neće prestati da postoje. Naša kinematografija ima budućnost jer sve više stranih produkcija radi kod nas, zato što ako ulože više od 300.000 evra 20% od tog novca se vraća, to važi i za naše autore.

Šta bi ste voleli da režirate u budućnosti?

Ima mnogo projekta koje želim da snimim.Trenutno najsvežiji projekti koje ću početi da snimam kada sve ovo prođe i za koje sam dobio sredstava jesu: „Hajduk u Beogradu“ po romanima Gradimira Stojakovića i jedan akcioni film sa Ken Forijem u glavnoj ulozi, za koga će se ispostaviti da je mosadski tajni agent.

Pričalo se o nastavku legendarne „Žikine dinastije“. Da li se i dalje radi na tom projektu?

Dogovoreno je da u filmu igraju Nikola Kojo, frau Elza – Vesna Čipčić i dogovoreno je da se u seriju vrate i Marija i Boba. Scenario već imamo i želimo da se vratimo onom kvalitetnom smehu koji su prvi delovi imali. Nije sigurno da ću ja biti reditelj, ali producent sigurno hoću.

Koja je Vaša poruka za mlade?

Radite ono što vas ispunjuje i što volite. Ukoliko imate talenat za film pokušajte da upišete FDU, veoma se ceni talenat.

Razgovarala: Mirjana Ranđelović