Ускрс у изолацији

0
ускрс-јаја
Фото: Pixabay.com

Данас је Ускрс, 19. април 2020. године. Дан је топао. Од свог рођења, па све до ове године, славила сам овај празник на један начин, али ове године није тако.

Ускрс је највећи и најрадоснији хришћански празник којим се прославља Исусово васкрсење. Тог дана обучем се лепо, понесем шарена јаја и одлазим са породицом код бака и дека. Радујемо се ми деца, али радују се и они. Шта би баке и деке радиле без својих унука тога дана?

Прво идемо код родитеља моје мајке, а затим код очевих родитеља. Радују се нашем доласку, припремају укусна јела. Ломимо лепо украшена, шарена јаја. Сви смо срећни, весели, славимо Христов повратак.

Данас је другачије, бар наизглед је другачије, али у срцима је исто. Овај Ускрс прослављам са мајком, оцем, сестром и братом. Моја породица је велика тако да никада нисам ни сама, а ни усамљена. Сви смо на броју. Мајка се посебно потрудила, спремила је леп ручак, офарбала и лепо украсила ускршња јаја, направила прелепе ускршње медењаке за нас и децу из комшилука. Она увек воли да обрадује и усрећи децу.

Али шта се дешава са другим људима, да ли су сами? Да ли су изгубили неку драгу особу? Да ли им је неко далеко? Умиру људи ових дана, односи Корона нове животе. Исус је страдао због других људи не би ли окајао њихове грехе. Страдао је у тешким мукама зарад свих нас. Да ли је Корона ту због наших грехова? Да ли страдају људи због нас? Да ли мислимо једни на друге у овим тешким тренуцима? Да ли знамо да наше мало некоме значи много?

Толико је питања, а одговора нема. Нема. Нека овај дан испуни НАША срца надом, љубављу, добротом. Окренимо се једни другима, мислимо једни на друге, доста смо страдали.

Да, делује да је све другачије… Али срца су нам иста… Драги моји пријатељи, рођаци, наставници, драга учитељице, комшије, баке и деке и сви ви који данас славите Ускрс! Нека су вам срца пуна љубављу онаквом какву је Исус имао за све нас. Добро здравље вам желим, чувајте се… Срећан Ускрс!

Пише: Милица Бјелетић, ученица 5. разреда ОШ „Никодије Стојановић Татко“, Прокупље