Učitelj Marko Čikarić dobitnik VIRTUS nagrade za filantropiju

0
marko-čikarić
Foto: Marko Čikarić, privatna arhiva

Prokupčanin Marko Čikarić, učitelj u Osnovnoj školi u Tovrljanu dobitnik je specijalne VIRTUS nagrade za filantropiju koju dodeljuje TRAG fondacija.

Učitelj Marko Čikarić dobio je nagradu za individualni doprinos razvoju lokalne zajednice za 2019. godinu. Trag fondacija je ocenila da je njegovo angažovanje na planu stvaranja uslova za redovno odvijanje nastave u selu Tovrljane zavredilo ovu nagradu.

Sve za školu i đake

Čikarić je kao mladi učitelj i početnik pokrenuo zajednicu, te uz podršku lokalne samouprave i meštana sela Tovrljane i mnogih dobročinitelja omogućio da škola u ovom selu ponovo radi nakon više od dve decenije.

Učitelj Marko svakodnevno vozi svoje učenike koji stanuju u okolnim selima, od kuće do škole i natrag. Ovo je posebno značajno i za roditelje i za decu u hladnim zimskim mesecima kada planinski putevi budu pod dubokim snegom.

Nijedan rođendan njegovih đaka ne može da prođe bez poklona. Zajedno sa ostalim đacima, prikupi novac te kupe neki skromni dar da obeleže dan svog druga i drugarice.

Prepoznat po dobru

Međutim, njegova uloga se tu ne završava. Van radnog vremena, pa i vikendom, učitelj Marko obavlja poslove za meštane sela koji ne mogu sami da dođu u grad. Nije retkost da svojim sredstvima plaća gorivo za prevoz učenika ili za nabavku sredstava potrebnih za školu.

Aktivno radi na obezbeđivanju donacija za školu, pa tako ovo izdvojeno odeljenje OŠ „Svetislav Mirković Nenad“ može da se pohvali nekim od najsavremenijih nastavnih sredstava. Uz pomoć donacija uspeo je da renovira školu, obezbedi učenicima školski pribor, kao i novogodišnje paketiće.

Meštani Tovrljana se u velikoj meri oslanjaju na njegovo znanje, dobru volju i čoveštvo, pa s pravom računaju na njegovu pomoć u rešavanju problema. Njegov filantropski rad i doprinos razvoju ove zajednice glavni su razlozi zbog kojih je najpre nominovan, a onda i nagrađen VIRTUS nagradom.

Topličanka se ponosi što je jedan od naših ljudi PREPOZNAT PO DOBRU i ovom prilikom mu čestita!