Dan vrabaca – Projekat za naše ptičice

0
vrabac
Foto: Pixabay.com

Kada ste poslednji put videli vrapca? Da li ih je bilo puno, kao nekad u vašem detinjstvu? Ovih divnih ptičica je sve manje i manje upravo zbog nas i naše odluke da živimo sve urbanije i da svaku zelenu površinu zamenimo betonom.

Povodom Svetskog dana vrabaca, neki divni ljudi i deca rešili su da nas sve podsete na vrapce i koliko smo im potrebni. Tako se i u vreme učenja na daljinu pored redovnih nastavnih aktivnosti realizuju i projekti, a jedan od njih je upravo „Dan vrabaca“.

Reč je o projektu čije su autorke Irena Bijelić iz Sremskih Karlovaca i Gordana Janevska iz Knjaževca. Učiteljice Jelena Babić iz OŠ „Milić Rakić Mirko”, Ljiljana Sokolović, Slobodanka Jovanovska i Miljana Milenković iz OŠ „Nikodije Stojanović Tatko” sa svojim odeljenjima su se priključile ovom projektu.

Projekat „Dan vrabaca“ je počeo u februaru i završava se ovih dana. Deci je projekat posebno interesantan i inspirativan jer su mogli praviti kućice, brinuti o pticama stanaricama, crtati i pisati o vrapcu…

Zajednički produkt projekta je digitalna publikacija (e-knjiga) sa prikazom učeničkih radova i prikazom aktivnosti u okviru projekta. Projekat je zastupljen i na eTwinning platformi na kojoj i Jelena Babić i Ljiljana Sokolović realizuju projekat.

Iako je vreme učenja od kuće poremetilo mnoge planove, ono je stvorilo i neke nove mogućnosti. Poslednji projektni zadatak je tražio od dece da se više okrenu prirodi, posmatranju okoline, doživljaju prirode, istraživanju i zapažanju. Ovo je samo jedan od načina koji može da se utiče na razvijanje i negovanje ekološke svesti kod dece.