Пијана пљескавица

0
пљескавица
Фото: Pixabay.com

Иако ово јело поистовећујемо са америчком брзом храном, пљескавица води порекло још из 4.века када је римски кувар уситњено месо помешао са боровим иглицама и додао мало белог вина, соли и бибера. За пљескавице које вам Топличанка данас доноси потребно је 3 дана, али верујте да вреди сваки минут чекања…

Састојци

  • 700 гр млевеног јунећег врата
  • 300 гр млевеног свињског меса од бута
  • 1 главица црног лука
  • 1 чашица ракије шљивовице
  • Со
  • Бибер
  • 1 веза першуна
  • 2 шаке измрвљеног леда
  • ½ шољице зејтиновог уља

Припрема

Првог дана умесите свињско и јунеће месо, посолите и побиберите по укусу. Потрудите се да месо месите барем 5 минута. Затим чинију са месом залите зејтиновим уљем и одложите у фрижидер.

Следећег дана месо премесите са добро уситњеним црним луком, ракијом и измрвљеним ледом (најбоље састругати из замрзивача). Месо месити најмање 5 минута.

Трећег дана, пред само роштиљање, месо премесити још једном заједно са ситно насецканим першуном, затим наквасити руке и обликовати лоптице (око 200 грама), поставити на послужавник и одложити у фрижидер на 2 сата.

пљескавица

Од овако припремљеног меса обликовати пљескавице, око 2 центиметара дебљине и ставити на роштиљ. Пљескавице окретати, тек када се саме одвоје од решетке.

Послуживање

Пљескавице положити на изрезане колутове лука и по жељи посути туцаном љутом паприком и сезонском салатом.

Топличанка вам жели пријатан оброк.

Погледајте шта још Топличанка кува.