Pijana pljeskavica

0
pljeskavica
Foto: Pixabay.com

Iako ovo jelo poistovećujemo sa američkom brzom hranom, pljeskavica vodi poreklo još iz 4.veka kada je rimski kuvar usitnjeno meso pomešao sa borovim iglicama i dodao malo belog vina, soli i bibera. Za pljeskavice koje vam Topličanka danas donosi potrebno je 3 dana, ali verujte da vredi svaki minut čekanja…

Sastojci

  • 700 gr mlevenog junećeg vrata
  • 300 gr mlevenog svinjskog mesa od buta
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čašica rakije šljivovice
  • So
  • Biber
  • 1 veza peršuna
  • 2 šake izmrvljenog leda
  • ½ šoljice zejtinovog ulja

Priprema

Prvog dana umesite svinjsko i juneće meso, posolite i pobiberite po ukusu. Potrudite se da meso mesite barem 5 minuta. Zatim činiju sa mesom zalite zejtinovim uljem i odložite u frižider.

Sledećeg dana meso premesite sa dobro usitnjenim crnim lukom, rakijom i izmrvljenim ledom (najbolje sastrugati iz zamrzivača). Meso mesiti najmanje 5 minuta.

Trećeg dana, pred samo roštiljanje, meso premesiti još jednom zajedno sa sitno naseckanim peršunom, zatim nakvasiti ruke i oblikovati loptice (oko 200 grama), postaviti na poslužavnik i odložiti u frižider na 2 sata.

pljeskavica

Od ovako pripremljenog mesa oblikovati pljeskavice, oko 2 centimetara debljine i staviti na roštilj. Pljeskavice okretati, tek kada se same odvoje od rešetke.

Posluživanje

Pljeskavice položiti na izrezane kolutove luka i po želji posuti tucanom ljutom paprikom i sezonskom salatom.

Topličanka vam želi prijatan obrok.

Pogledajte šta još Topličanka kuva.