Iako ovo jelo poistovećujemo sa američkom brzom hranom, pljeskavica vodi poreklo još iz 4.veka kada je rimski kuvar usitnjeno meso pomešao sa borovim iglicama i dodao malo belog vina, soli i bibera. Za pljeskavice koje vam Topličanka danas donosi potrebno je 3 dana, ali verujte da vredi svaki minut čekanja…
Sastojci
- 700 gr mlevenog junećeg vrata
- 300 gr mlevenog svinjskog mesa od buta
- 1 glavica crnog luka
- 1 čašica rakije šljivovice
- So
- Biber
- 1 veza peršuna
- 2 šake izmrvljenog leda
- ½ šoljice zejtinovog ulja
Priprema
Prvog dana umesite svinjsko i juneće meso, posolite i pobiberite po ukusu. Potrudite se da meso mesite barem 5 minuta. Zatim činiju sa mesom zalite zejtinovim uljem i odložite u frižider.
Sledećeg dana meso premesite sa dobro usitnjenim crnim lukom, rakijom i izmrvljenim ledom (najbolje sastrugati iz zamrzivača). Meso mesiti najmanje 5 minuta.
Trećeg dana, pred samo roštiljanje, meso premesiti još jednom zajedno sa sitno naseckanim peršunom, zatim nakvasiti ruke i oblikovati loptice (oko 200 grama), postaviti na poslužavnik i odložiti u frižider na 2 sata.
Od ovako pripremljenog mesa oblikovati pljeskavice, oko 2 centimetara debljine i staviti na roštilj. Pljeskavice okretati, tek kada se same odvoje od rešetke.
Posluživanje
Pljeskavice položiti na izrezane kolutove luka i po želji posuti tucanom ljutom paprikom i sezonskom salatom.
Topličanka vam želi prijatan obrok.
Pogledajte šta još Topličanka kuva.
Topličanka je duša od žene.