Stefan Unić: Biti pronalazač je privilegija i čast u današnjem vremenu

0
stefan-unić
Foto: Branislav Pešić

Stefan Unić ima samo 22 godine i već može da se pohvali najinteresantnijim zanimanjem na svetu. On je pronalazač! Iako još student Visoke tehničke mašinske škole u Trsteniku, Stefan već može da se pohvali nesvakidašnjim izumom – personalizovanim organitom.

Iako nije inovator, Topličanka istražuje i za vas otkriva kako je Stefan postao pronalazač i sa kojim izazovima se sve suočava u svom istraživačkom radu.

Da li si kao dečak maštao o tome da postaneš pronalazač?

Ne nisam, ja sam kao dečak maštao da postanem glumac ili voditelj, a ne pronalazač, ali eto. Zavoleo sam bavljenje inovacijama i to mi se sada najviše sviđa. Ja kada sam bio mali, imao sam taj problem da imam puno talenata i da želim sve da ih realizujem, ali taj krug se sveo sada na još manji i radim ono što volim i u čemu uživam, a to je studiranje i bavljenje inovacijama. Moje odrastanje je nešto posebno i fantastično u nekoliko zemalja, u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i uspeo sam da skupim veliki broj prijatelja i drugara iz različitih zemalja Balkana, i to je nešto prelepo.

Šta je to najizazovnije kada si inovator?

Ima tu različitih izazova počev od stalnog rada i istraživanja kada se posvetite nekoj posebnoj temi, pa tu dođe do problema u različitim poljima istraživanja, ali ja uvek to uspem da stabilizujem i vratim u normalu. Posao inovatora nije težak i zahtevan, po meni je mnogo lep i baviti se ovim poslom je velika privilegija i čast u današnjem vremenu. U Srbiji nema puno ljudi i dece koji se bave inovacijama i pronalascima, pa zato kada kažeš ovde nekom čime se baviš, on se prosto oduševi, jer do sada nije čuo da se neko time bavi. Kao inovator se desi da ste često u konfrontaciji sa drugim ljudima zbog različitih mišljenja, ali ja nisam još uvek imao taj problem, I nadam se da neću ubuduće.

Kaži nam nešto više o svom pronalasku personalizovanom orgonitu. Šta je sve potrebno da se uređaj patentira? Zbog čega svaki dom treba da ga ima?

-“Personalizovani orgonit” je moj prvi pronalazak  koji me je proslavio u svetu medija kod nas i na Balkanu. Ovaj uređaj je budućnost 21. veka i nešto o čemu će se još uvek pričati u budućnosti, drago mi je da sam pronašao nešto što može nekome pomoći i služiti mu za dobrobit. Da bi se uređaj patentirao potrebno je puno novčanih sredstava i papirologija, ja trenutno radim na tome i nadam se da će se to veoma brzo završiti. “Personalizovani orgonit” je uređaj koji se preporučuje u svakom domaćinstvu za zaštitu od zračenja a može se koristiti i u poljoprivredi. Njegov rad je i naučno potvrđen.

stefan-unić
Foto: Branislav Pešić

Da li imaš uzora u svetu nauke i van nje?

Pa iskreno da vam kažem, nemam uzora. Trudim se da budem svoj i ja da budem primer nekome, a imam naučnike koje volim da čitam i da se bavim temama koji su oni radili. Mislim da svako treba biti svoj i da bude uzor nekome.

Zbog tvog uspeha na polju nauke prati te epitet “novi Tesla”. Da li ti to laska ili te još više obavezuje da radiš i istražuješ?

Pa tako je prati me taj epitet “novi Tesla”, ali to obično mediji dodaju kako bi privukli što veći broj čitalaca i tako dobili svoju konkurenciju i tiraž. Mene ne obavezuje toliko, jer znam šta je moj cilj i šta želim u životu. A što se tiče rada i istraživanja, to uvek radim sa ogromnim zadovoljstvom i željom i bez tog epiteta. Tesla je bio samo jedan i svako poravnavanje sa njim nije danas moguće, ne samo sa mnom već sa bilo kim drugim.

Dobitnik si brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Možeš li izdvojiti neku kao najdražu?

Bilo je tu puno nagrada i priznanja koje su mi drage i koji me motivišu da nastavim ne ovim, nego još boljim tempom da se bavim ovim poslom. Neke od najdražih nagrada su mi još iz osnovne škole, pa potom i iz srednje škole, a velika nagrada koja mi je dodeljena je i oktobarska nagrada opštine Trstenik za veliki uspeh u mom dosadašnjem radu na polju “Personalizovanog orgonite”, i ta nagrada mi je veoma draga, jer potvrđuje da ono što sam radio u proteklom period je bilo dobro i veoma kvalitetno. Nagrade su potvrda za ono što radite i svaka vam je draga, tako i kod mene.