Nezaboravno leto

0
leto
Foto: Ljiljana Sokolović

„Radujem se raspustu.“ Ovom rečenicom bih započinjala svoja razmišljanja o letu preda mnom. Njome bih otvarala vrata dobrodošlice sunčevoj vrelini, popodnevnoj jari, sporosti i lenjosti, golicavom morskom vazduhu, upornim zrikavcima, beskajnom plavetnilu, dubokim filozofiranjima… Ove godine Radujem se raspustu ne stoji na početku mog leta. Sada se pitam da li sam se zaista radovala dosadašnjim raspustima. Leto do ovog i ovo sadašnje leto dva su različita pojma. Homonimi koji do juče bejahu jedno.

Radujem se… Ne. Radovaću se. Radovanje do juče i ovo buduće radovanje dva su različita pojma. Opet homonimi.

Radovaću se ovom raspustu jer će me obogatiti na neuobičajene načine. Izuću prošlogodišnje letnje papuče, slane i ispucale od sunca i mora. Hodaću bosa po mekoj i svežoj travi koja će zameniti prošlogodišnje peskovite plaže. Osetiću bockanje i golicanje, kontakt sa svakom vlati, umirujući dodir prirode. Leći ću na taj mekan tepih i uperiti pogled ka nebu. Da li sam ga do sada videla kako treba? Zadivljeno ću posmatrati oblake kao da ih vidim po prvi put. Diviću se njihovoj jedinstvenosti, veličanstvenom umeću da postoje u mnoštvu različitih oblika i boja, pa nestaju i ponovo se pojavljuju, plove i raspršuju se, menjaju se, pa opet nastaju, plove i nestaju… Pokušaću da uhvatim deo neba četkicom i prenesem ga na platno da bih mogla mu se radujem uz šolju toplog čaja i onda kada postane sivo i teško, kada me pritiska i svojom i mojom težinom.

Otkriću ono što želim promeniti i istaraživaću načine na koje to mogu da uradim. Radovaću se ishodu i taj rezultat će biti moje lično zadovoljstvo. Sastaviću plan rada koji neće imati tačno određene datume i satnicu, ali ću po mom satu znati da sam uradila kako treba, jer tada  zbog urađenog počinjem da bivam bolja, zadovoljnija, srećnija. Izvući ću najbolju sebe po kao zna koji put i radovaću se saznanju da najbolje u nama ne možemo potrošiti.

Radovaću se ovom raspustu jer ću napraviću sebi nezaboravno leto.

Autorka: Ljiljana Sokolović