Кате – срце и душа учења каратеа

0
kate-karate
Фото: Pixabay.com

Ти који почињеш са учењем Каратеа немој бежати од КАТА. Прихвати их као срце и душу свог учења и потпуно им се посвети. У њима лежи сва мудрост Каратеа. У њима леже објашњења и одговори на питања којих још ниси ни свестан. Оне су светлост Каратеа а ти си још увек у мраку. Зато дозволи да ти кате осветле пут и помогну да непознато претвориш у познато, да слабост претвориш у снагу, да лоше претвориш у добро.

Кад почнеш да учиш Карате прво што требаш схватити је да се не бавиш спортом.

Избиј себи из главе сваку потребу да се докажеш и да победиш. Исто тако немој се бојати да ће твоји другови из дођоа бити бољи од тебе. Ви сте ту да заједно учите и да једни друге подржите на Путу. У почетку ћеш учити азбуку Каратеа. То су основни ставови, кретања и технике. Када се будеш осећао удобно у ставовима и када техника и кретање постану део тебе, учитељ ће ти показати кату.

карате-кимоно
Фото: Pixabay.com

Оног момента када будеш научио покрете кате, добио си један моћан инструмент помоћу кога ћеш радити на себи.

Запамти: Не постоји лоше урађена ката.

То је спортски приступ и није у духу Карате пута. Твоје извођење кате је показатељ твог тренутног физичког, менталног и духовног стања. Учитељ ће кроз твоју кату видети тебе какав јеси и знаће како да те даље обликује. Како будеш напредовао научићеш и сам како да кату користиш као инструмент самокорекције.

Данко

Ученик ради кату и учитељ посматра.

Примећује да су му покрети кратки и истрзани, дисање некако брзо и није синхронизовано са покретом. Сећа се разговора који су водили када је почињао да вежба. Проблематична породица. Отац алкохоличар и грубијан својим понашањем оставио је последице на психу детета. Данас као човек, Данко је прилично несигуран у себе. Замуцкује кад говори. Посао који почне увек забрља и тешко се прилагођава колективу. Тешко успоставља контакт са људима а још теже са девојкама. Због недостатка самопоуздања ниједна веза му не траје дуго и осећа се несрећно. У дојо је дошао у намери да физички ојача и стекне самопоуздање.

Ранко

Ту је и један преостали из „црне тројке“. Тројица проблематичних момака дошло је у дојо. Желели су да науче Карате како би на улици били ефикаснији. Фајтери жељни туче покуцали су на врата дођоа и примљени су. Техника, ставови, кретање до бесвести. После тога долази на ред ката… Нико не помиње борбу, чак не виде ни старије вежбаче да се боре.

– Ма ово је чисто губљење времена, балет! Идемо негде где се учи фајт! – И одоше двојица док трећи Ранко остаде.

Прорадило је нешто у њему што нема везе са Каратеом, већ пре са риђокосом девојком из прве врсте. Решио је да настави да вежба и ево га већ три године у кимону. Покрети његове кате су сирови и груби, са превише снаге и крутости. Техника иако брза и снажна, прилично је прљава. Ката – огледало његовог карактера.

Да ли случајно или с одређеном намером, тек учитељ је када се раде борбене комбинације често стављао Данка и Ранка као партнере. Снажни и фајтерски настројени Ранко убрзо је заузео заштитнички став према Данку. Ваљда није у њему видео конкуренцију и убрзо су постали нераздвојни. Из месеца у месец све мање је агресивности у Ранку и скоро да се више и не виђа са својим пајтосима с којима је дошао у дојо. Заправо поново се формирала тројка, али сада бела.

Жаки

Трећи члан екипе је Жаки, девојка од својих двадесет и кусур година. Нарушено здравствено стање је био окидач да дође у дођо, надајући се да ће кроз Карате да колико толико поврати здравље. Њих троје су почели у исто време. Док су остали из групе полако одустајали, њих троје су остали у кимону и постали добри пријатељи.

појас-карате
Фото: Pixabay.com

Учитељ стаје испред и почињу са катом.

Иста ката а свако је ради другачије.

Данко слабашно, истрзано и несигурно. Ранко као да је решио да сруши дођо и Жаки на свој начин пипаво и полако страхујући од повреде због колена које испада и слабе мускулатуре ногу. Учитељ инсистира да се ката ради синхронизовано, да свако крајичком ока прати оног до себе и да покушају да буду као један. Наравно овог пута учитељ диктира ритам. Са мање или више успеха овако раде кату неколико пута а затим их учитељ одваја и свако до краја тренинга ради за себе по упутствима које му учитељ задаје.

– Данко поведи рачуна о почетку и завршетку кате. Лагано, достојанствено… Усправи се и рамена врати назад. Тако је. Не грбави се и диши дубоко и лагано док не почнеш кату. Немој да ти поглед шара, упери га у једну тачку и остани фокусиран. Тако, не жури… Хоћу да радиш неколико пута лагано са посебном концентрацијом на технику. Покрет мора да има пуну амплитуду, не скраћуј и не трзај. Потруди се да радиш одлучно без премишљања. Кад си кренуо нема назад. Ако си погрешио није страшно, поновићеш али је битно да све што радиш буде са пуном намером и без оклевања… Тако је. Ово запамти и на тај начин вежбај. 

– Ранко, ти поведи рачуна о чистоћи технике. Успори и опусти тело. Превише снажно радиш и то ти непотребно одузима енергију и замараш се. Покушај да радиш мекше. Нека покрети теку и преливају се, немој се кочити. Исправи кичму и спусти рамена, не боксујеш. И ти поведи рачуна о почетку и завршетку кате. Кад радиш наклон спусти поглед. Поверење и учтивост су основе Каратеа. Кад то схватиш на добром си путу. 

– Жаки, ти појачај технику и покушај да снажније контракујеш мишиће кад удараш и блокираш. Спусти ставове ниже и не подижи се. Све остало што сам рекао њима важи и за тебе. Чистоћа технике, став и динамика. Обрати пажњу на дисање. Слободно снажније ради киме и киаи! 

Прошло је 15 година како троје пријатеља корачају Карате Путем. Сад су то потпуно другачији људи захваљујући дугугодишњем преданом вежбању ката.

карате-кате
Фото: Pixabay.com

Данко

Данко је постао семпаи, заменик учитеља. Учитељеви савети који су се односили на вежбање кате променили су његову личност. Достојанствено и правилно држање, контрола дисања, фокусиран поглед и концентрација, дугачки одмерени покрети код извођења кате временом су се уградили у Данков карактер. Постао је сигуран човек, пун самопоуздања. Његови страхови су временом нестали и већ неколико година ради у једној фирми као пословођа. Он који је раније био несигуран и није успевао да успостави комуникацију сада води смену и одговара за рад двадесетак радника. Нашао је девојку и већ неко време заједно живе.

Ранко

Ранко је прекинуо контакте са својим некадашњим пријатељима. Њега је вежбање култивисало. Дугогодишњим вежбањем ката стекао је преко потребно стрпљење и одмереност. Више није бахат и сиров већ промишљен. Доста је времена било потребно да се дух и принципи извођења ката уткају у његов карактер али захваљујући стрпљењу и упорности успео је да превазиђе своју агресивну нарав и да развије емпатију за људе око себе. Уз учитељев благослов покренуо је школу Каратеа за питомце К. П. Дома. Свестан да је и сам био на корак од криминала и да се захваљујући учењу ове племените вештине вратио на прави пут, у договору са управом К. П. Дома подучава младе преступнике вештини исправног живота.

Жаки

Жаки и даље вежба. Пошто је по природи естета и перфекциониста, желела је да њене кате буду технички савршене. Обзиром да су неки елементи јако захтевни за извођење, морала је пуно да ради на себи да превазиђе физички хендикеп и то јој је био велики мотив да се избори и ојача. Данас је за њу болест детаљ из прошлости који ју је спојио са светом Каратеа. Једном приликом десило јој се да буде нападнута од стране пијаног насилника у мрачној улици док се у касне сате враћала из града. Фокус и мир који је стекла дугогодишњим вежбањем спасли су је налета панике. Остала је хладна и прибрана и успела да ситуацију стави под контролом. Срећом све се завршило добро и опет захваљујући бенефитима које је стекла дугогодишњим вежбањем Каратеа.

Утицај вежбања ката

У овом тексту покушао сам да кроз пример три типа личности представим утицај вежбања ката на психо-физичке потенцијале вежбача. Током тридесет и кусур година у кимону сретао сам разне типове људе, разних мотива. Такође сам био сведок промена које су настајале код оних који су остали доследни Каратеу.

Ката је један специфични вид онога што се у данашње време назива бихевиорална терапија. Вежбајући одређене кореографије које чине кату, вежбач има задатак да се потпуно преда и идентификује са идејом кате и труди се да се приближи идеалном извођењу.

Од несигурности до самопоуздања

Као што смо видели на примерима, онај који је несигуран у себе, са мањком самопоуздања и комплексом ниже вредности, полако вежбајући мења свој устаљени модел понашања. Учи да се држи достојанствено, да не склања поглед, да контролише своје дисање и покрет и временом, променом понашања, мења и карактер. Стиче самопоуздање, постаје одлучан, храбар и учи да држи ситуацију под контролом.

Од агресивности до стрпљења

Особа склона грубијанству и насилничком понашању, уколико истраје у учењу Каратеа, вежбањем ката полако стиче стрпљење и мир. Свакодневно извођење наклона са увидом у идеју учтивости, утиче на промену става према људима. Смиреност и опуштеност ка којој га ката води гради једну нову димензију његове личности. Трудећи се да задовољи естетску димензију технике стрпљиво и предано мења приступ животу и отварају му се нови хоризонти уметности и лепоте. Пролазећи са другима тежак пут учења вештине стиче поштовање према учитељима који су тај Пут прошли давно пре њега, такође и према другим вежбачима који као и он пролазе кроз тешкоће учења. Према осталим људима постаје благ и трпељив. Мало по мало насилничко и агресивно понашање мења толерантност и емпатија из које се развија посебна харизма.

Од болести до здравља

Вежбач који је дошао због здравствених тегоба удубљујући се у учење кате полако престаје да размишља о болести из перспективе пораженог и почиње да је схвата као изазов, препреку коју треба савладати на Путу учења вештине. Упорно вежба и самим тим појачава циркулацију, мишићни тонус, покрећући исцелитељске процесе у организму. После одређеног времена здравствено стање се знатно мења на боље.

Две максиме каратеа

Постоји још једна посебна карактеристика ката, која Карате чини на неки начин посебно вредном вештином. У периоду настанка Каратеа, вештина се преносила искључиво кроз кате. Кумите (договорене борбене комбинације и слободна борба) се није практиковао. Разлог је једноставан. Основни принципи Каратеа су садржани у две максиме: KARATE NI SENTE NASHI и IKKEN HISATSU.

KARATE NI SENTE NASHI

KARATE NI SENTE NASHI – у буквалном преводу значи: НЕМА ПРВОГ НАПАДА У КАРАТЕУ. Дакле Карате су учио искључиво у сврху одбране живота и принцип напада је по етици вештине недопустив. Самим тим вежбање борбе је илузорно јер ако не нападаш први како ће се борба одвијати?

IKKEN HISATSU

IKKEN HISATSU – значи: ЈЕДАН УДАРАЦ СМРТ. У временима кад је Карате настајао, постојала је практична потреба за самоодбраном. Окинава је била под окупацијом Јапана. Над народом је често вршен терор од стране самураја а постојала је забрана поседовања оружја. У то време је било и бављење борилачком вештином забрањено па се она вежбала у тајности, на скровитим местима ноћу.

Шуме, гробља, баште иза куће била су места на којима су учитељи преносили знање једном или највише двојици ученика. Ударне површине су посебним методама до те мере јачане да је Каратека могао једним ударцем да нанесе смрт противнику. Изучавале су се виталне тачке на телу које су биле мета изузетно брзих и снажних удараца. Из тог разлога увежбавање борбе није долазило у обзир јер би лако дошло до тешких повреда или смрти једног од вежбача. Карате са дакле преносио само у облику ката.

У каснијим временима, када је Карате изашао из тајности и наишао период мира, па је самим тим потреба за вежбањем ради спашавања живота нестала, Карате добија дубљу димензију. Постаје оружје за борбу са личним демонима и средство рада за развој личних психофизичких и духовних потенцијала и оплемењивање личности. Кате поред борбеног добијају и онај други уметнички аспект. Кореографије ката се донекле мењају, додају се естетски детаљи који ће појачати уметнички израз. Каратеке постају једна врста уметника који као медијум користе простор, док је изражајно средство покрет.

Потребан вам је само простор

Оно што сам хтео да напоменем као посебну карактеристику Каратеа је управо то што је за вежбање ката потребан само простор и ништа више. Уколико се бавите неком другом борилачком вештином као што је јудо, рвање, кендо… вама је потребан простор, опрема, татами струњаче и партнер. Кате можете вежбати и потпуно сами на било ком месту. Дакле нисте зависни од времена, партнера и можете вежбати кад пожелите.
Карате и кате су неисцрпна теме и представљају широко поље истраживања као својеврсни феномен. О борилачком аспекту који се кроз кате развија писано је доста. Овде сам желео да објасним једну мање помињану вредност ката, а то је управо психолошки утицај на личност вежбача.

Аутор: Душан Влаховић