Jabuka plemenita – Iskustvom do znanja

0
jabuka
Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva

Svetski dan jabuka 21. oktobar bio je povod da se u OŠ „Milić Rakić Mirko“ u Bajčincu organizuje tematski dan posvećen jabuci.

Iskustveno učenje doprinosi funkcionalnom znanju

Dan posvećen jabuci  već četvrtu godinu zaredom sa svojim učenicima obeležava učiteljica Jelena Đorđević, svake godine na drugačiji način.

-Cilj obeležavanja ovog datuma bio je informisanje učenika sa zanimljivostima o jabuci, isticanje važnosti voća u ishrani, razvijanje zdravih navika, maštovitost, podsticanje dece na kreativnost, bogaćenje rečnika i razvijanje spretnosti kod učenika u igrama sa jabukom.
U toku celog dana, jabuka je bila predmet našeg interesovanja kroz časove srpskog jezika, matematike, likovne kulure. – rekla je učiteljica Đorđević

Jabuka na času srpskog jezika

jabuka
Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva

Na času srpskog jezika – Izbor iz poezije Ljubivoja Ršumovića, učenici su čitali i izražajno recitovali pesme. Jedna od pesama kojoj je danas posvećena veća pažnja bila je ,,Ako želiš mišice“ u kojoj pesnik savetuje decu da treba da jedu voće da bi bili snažni, zdravi, manje se razboljevali – otporni na razne bolesti,  i ukazuje na važnost voća u ishrani. Na istom času učenici su  vežbali i podelu reči na slogove na kraju reda, na pesmama o voću.

Ako želiš na sve biti imun

jedi il’ iscedi žuti limun.

I uopšte ko god nešto hoće

Mora jesti i voleti voće.

Na času matematike, likovnom

Na času matematike učenici su rešavali tekstualne zadatke sa kraljicom voća – jednačine sa  jabukama, kao i brojčane zadatke sa jabukama. Na ČOS-u koji se nadovezao na čas Likovne kulture, nakon kraćeg informisanja učenika o poreklu, vrstama jabuka i njenom značaju u ishrani, učenici su upoznati sa zanimljivostima o jabuci i narodnim običajima u Srbiji vezanim za jabuku, koju s pravom nazivaju kraljicom voća.

Jabuka kao poslastica

jabuka
Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva

– A onda smo odlučili da napravimo zdravu poslasticu na naš način. Jabuke smo oprali, izdubili, napunili medom i orasima i otkrili – naučili šta sve može oplemeniti jabuku na zdrav način. Razgovarali smo o šećeru i medu i prednost dali medu, opravdano. Dali smo prednost orašastim plodovima – orasima, lešnicima u odnosu na čokoladu, eurokrem. Učenici su uživali u radu, jer su  sve sami radili, dok sam ja nadgledala i pratila šta rade.  Pečene  punjene jabuke, tzv. tufahije  učenici su ukrasili šlagom. Učenici su naučili šta je sve potrebno da bi napravili jednu zdravu poslasticu. Lepo smo se počastili i iskustveno učenje je u potpunosti doprinelo funkcionalnom znanju.

jabuka
Foto: Jelena Đorđević, privatna arhivajabuka

– Sutradan će na času  Fizičkog vaspitanja  pokazati koliko su spretni u igrama s jabukom na terenu spretnosti  na kome učenici aktivno provode vreme i u popodnevnim časovima uživajući u različitim igrama.

jabuka
Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva