Mika Alas u Beogradu

0
mika-alas
Foto: Balkan Roads

Svake subote od 17h na beogradskom Trgu republike (kod Kneževog spomenika), u samom centru grada, čeka vas jedna znamenita ličnost srpske istorije i nauke, da sa vama porazgovara o svom životu i vremenu u kom je živela. To je Mika Alas, glavom i bradom, perom i pecaroškim štapom, a ovo nije naučna fantastika.

Tri života Mike Alasa

Living history ture su prava prilika da na potpuno neobičan način čujete i doživite istoriju. Mihailo Jauković, istoričar, kustos i turistički vodič, svake subote u 17h uživljava se u lik svog imenjaka Mike Petrovića Alasa, i vodi posetioce u potpuno neobičnu šetnju Beogradom. Tokom ove kostimirane ture, u prvom licu priča o Miki Alasu i njegovim mnogobrojnim doživljajima, upoznajući na jedinstven način sve radoznalce sa životom i radom jedne od najzanimljivijih ličnosti iz sveta nauke na ovim prostorima. Ovo je idealna prilika da se upoznaju istorijske okolnosti u kojima je on živeo i postavljao temelje studija matematike u Beogradu, ali i za upoznavanje i one druge njegove strane života, alaske i boemske.

Kroz gotovo dvočasovnu šetnju, na ovoj originalnoj pešačkoj turi saznajemo kako je Mika dobio čuveni nadimak Alas, sa kim se družio, gde je putovao i kojim morima i okeanima je plovio. Saznajte zašto je od mnogobrojnih priznanja koje je stekao u životu, najviše cenio svoju diplomu ribarskog majstora. Mihailo sve posetioce vraća u vreme boemskog načina života i benda „Suz“, u kom je njegov imenjak svirao violinu, otkrivajući nam i mnoge malo poznate kafanske priče.

Ovaj svojevrsni performans u centru Beograda idealna je prilika da čujete brojne zanimljive epizode i anegdote iz života čuvenog naučnika koje većini sigurno nisu poznate, a čak će i dobri poznavaoci Alasovog lika i dela čuti nešto što do sada nisu znali. Naš vodič Mihailo uvek ima da ispriča anegdotu više, jer, na kraju krajeva, ko je bolji poznavalac Mikinog života i vremena od Mike lično?!

Šetnja sa Mikom

mika-alas
Foto: Balkan Roads

Ova living history tura je više od obične šetnje, to je neobično zanimljiv čas iz istorije, ali i prijatno i neposredno ćaskanje sa naučnikom. Priča o Mihailu Petroviću Alasu ne uključuje samo biografske elemente iz života slavnog naučnika – to je pre svega biografija jednog vremena, u kojem je Alas živeo i stvarao. U pitanju je druga polovina 19. veka i gotovo čitava prva polovina dvadesetog, do Mikine smrti. To je zlatno doba srpske istorije, vreme vladavine kralja Petra Prvog, kada su malom Srbijom hodali veliki ljudi, među njima i skromni Mika Alas, profesor Beogradskog univerziteta, svetski putnik i veliki ribar. Mihailo Petrović Alas recituje vam i pesmu koju mu je posvetio njegov veliki prijatelj, naučnik Milutin Milanković, i govori o ovom prijateljstvu koje je trajalo do kraja života.

Začetnik teorijske matematike u Srba i otac srpske kriptografije, iako na neki način najskrajnutiji od svih naših naučnika,  proizveo je mnoge uspešne matematičare u svojoj matematičkoj školi, a svi doktorati i naučni radovi iz ove oblasti branjeni su pod njegovim mentorstvom. Detaljnije o tome možete saznati lično od Mike, koji će vam otkriti ko mu je bio prvi učenik i pričati o počecima matematičke škole u Srba. Dok sa vama hoda beogradskim ulicama, prolazi kraj poznatih beogradskih zgrada, zdanja i kafana i govori vam o njihovoj arhitekturi, kao i značaju koji su imale u njegovom životu, ali i životu svoga vremena. Između ostalog, zanimljive priče ispričaće vam ispred Kapetan Mišinog zdanja, Saborne crkve i kafane Znak pitanja, kao i svoje rodne kuće na Kosančićevom vencu broj 22.

Pored toga što je svojoj otadžbini služio perom, Alas joj je služio i puškom. Stoga se u ulici 1.300 kaplara upoznajemo i sa malo poznatim likom Mihaila kao velikog ratnika. Bio je na usluzi otadžbini i 1912, i 1913, 1914, ali i 1941, kada ponovo uzima pušku, sa navršenih preko 70 godina.

Tura „Mika Alas“

Sa Mikom Alasom možete se sastati svake subote od 17h do kraja oktobra i pitati ga lično sve što vas zanima o njegovom životu i vremenu u kojem je živeo i stvarao. Ture će biti organizovane i u novembru i decembru.  Početak šetnje je na Trgu republike, a sa slavnim naučnikom i velikim boemom i humanistom rastajete se, simbolično, na Savskom pristaništu, omiljenoj lokaciji strastvenog ribara.

Organizator ove zaista posebne pešačke ture je Balkan Roads, a ukoliko želite da budete njen deo, možete se prijaviti  putem linka na sajtu organizatora. Uživajte u šetnji sa Mikom Alasom, vašem vodiču kroz Beograd!

Pored brojnih pešačkih tura koje Mihailo Jauković organizuje za strane turiste, možete mu se pridružiti na još dve originalne i poučne šetnje kroz Beograd: Habzburzi u Beogradu i Treći rajh u Beogradu.