ТОП 10 најбољих шпанских филмова

0
филмови
Фото: Unsplash.com

Још смо се током деведесетих упознали са продукцијом са шпанског говорног подручја и проводили сате испред ТВ екрана како бисмо испратили дешавања у теленовелама. Многи који су кроз Касандрину, Есмералдину или Љовиснину причу научили шпански језик и данас воле да се кроз филмове или серије подсете већ чувене „ Yo no soy tu madre “.

Шпанска кинематографија је много више од сапуница. Она је изнедрила неке од најузбудљивијих трилера са оригиналним заплетима, комедије које на необичан начин представљају шпанску културу и уврнуте алмодоварске драме које цео свет обожава. Топличанка је издвојила топ 10 најбољих шпанских филмова које препоручујемо да погледате.

#1 Abre los ojos  (1997)

Култни филм редитеља Алехандра Аменабара са Пенелопе Круз и Едуардом Нориегом у главним улогама има и свој светски познати римејк „Vanilla Sky“ у коме такође Пенелопе игра главну улогу са Том Крузом и Камерон Диаз. По мишљењу многих критичара „Отвори очи“ је један од најинтригантнијих филмова с краја прошлог века и сврстава се међу десет најбољих шпанских филмова свих времена.

Прича прати живот богатог младића и женскароша Цезара који је наследио богатство својих родитеља. Заљубљује се у студентскињу глуме, Софију. Његова љубоморна љубавница Нуриа, намерно изазове саобраћајну несрећу и аутом слети у провалију. Она гине, а он унакаженог лица преживљава. Срж филма је живот кроз креирану реалност после хибернације. Видимо како Цезар постаје трагични јунак који испашта због страсти и проживљава кривицу због прокоцкане шансе да има праву љубав.

#2 Contratiempo  (2016)

Један од најбољих трилера Ориола Паула, преведен као „Невидљиви сведок“, има чак три римејка на различитим језицима. У оригиналној, шпанској верзији, главну улогу тумачи Марио Касас.

Мистериозно убиство Лауре Видал прети да уништи живот младог менаџера. Радња филма одвија се у садашњости кроз разговор главног јунака са адвокатицом и у прошлости, кроз ретроспективу догађаја. Динамичан, пун преокрета, узбудљив, само су неки од епитета којима се може описати овај феноменални филм који подсећа на мистериозне приче Агате Кристи. Никако га не смете пропустити.

#3 El cuerpo (2012)

Ориол Пауло је, пре него што се прославио филмом „Contratiempo“, снимио још један фантастични трилер под називом „Тело“. Нестало тело из мртвачнице не да мира инспектору Хајмеу кога тумачи Хозе Коронадо. Једини сведок је чувар, који је од страха пао у кому. Инспектор сумња да је кривац за нестало тело мужа преминуле жене. Њих двојица се уплићу у страхоте које треба испратити са пуном пажњом.

#4 La piel que habito  (2011)

Легендарни Педро Алмодовар осмислио је овај генијални психолошки трилер са Антониом Бандерасом и Еленом Анајом у главним улогама. Као и сви његови филмови има дозу уврнутости док представља причу о генетском експерименту, али и људској крхкости и предсрасудама. Наиме, пластични хирург др Роберт Ледгард након смрти супруге у саобраћајној несрећи, експериментише у нади да ће створити савршену кожу. Он постаје заслепљен лепотом дела које је створио. Филм „Кожа у којој живим“ ће нам поставити многа питања, али и дати бројне одговоре.

#5 Ocho apellidos vascos (2014)

Један од најсмешнијих филмова који приказује контраст између култура две шпанске покрајине, Андалузије и Баскије, свакако је „Осам баскијских презимена“. Режирао га је Емилио Мартинез-Лазаро, а главне улоге тумаче Дани Ровира и Клара Лаго.

Рафа, дечко из Севиље, ватрени навијач Реал Бетиса, упознаје Амају, због које одлази у Баскију која је по свему различита од родне Андалузије. Он се труди да говори и понаша се као Баскијац користећи осам презимена, а најсмешније су анегдоте са Амајиним оцем који не подноси све што је није баскијско. Осим што ћете се добро насмејати, упознаћете културу и обичаје који одликују ове две шпанске покрајине. Смехом који изазивају његове сцене, са пуним правом га сврставамо у топ десет најбољих шпанских филмова.

#6 Ocho apellidos catalanes (2015)

Годину дана након „Осам баскијских презимена“, Мартинез-Лазаро лансирао је наставак комедије кроз „Осам каталонских презимена“. Након што је Амаја упознала шармантног Каталонца Пауа, Рафа креће поново на пут да би спречио венчање, али сада има подршку Амајиног оца. Баба младог Каталонца не дозвољава тај брак, јер девојка није из ове шпанске покрајине. Пау је наговорио мештане каталонског села да организују фешту поводом лажног отцепљења Каталоније од Шпаније и ту почиње још једна смешна прича коју никако не треба пропустити.

#7 Todo sobre mi madre (1999)

Један од најбољих Алмодоварових филмова, али и филмова из шпанске кинематографије је свакако „Све о мојој мајци“. Освојио је награде Оскар и Златни глобус за најбољи страни филм. Педро је користио сценарио свог филма Цвет моје тајне. Главну улогу тумачи Сесилија Пот.

Прича овог филма, који је инспирисао и настанак многих представа широм света, посвећена је Мануели, мајци чији син гине док тражи аутограм од познате глумице. Након његове смрти она одлази у Барселону да пронађе оца њеног детета, трансвестита Лолу. Ту упознаје глумицу због које је њен син погинуо и почиње цела умршена прича својствена Алмодовару.

#8 Mientras duermes (2011)

Филм чија се радња одвија у једној стамбеној згради у Барселони, где портир Сесар врло добро познаје станаре зграде. Несрећан због свог живота, љубоморно посматра насмејану девојку Клару и жели да јој нанесе бол. Његови до детаља осмишљени планови почињу да јој претварају живот у пакао. У овом филму Хаумеа Белагуера главне улоге тумаче Луис Тосар и Марта Етура.

#9 Que Dios nos perdone (2016)

Радња филма Родрига Сорогојена, “Нека нам Бог опрости” смештена је у време економске кризе која је погодила Шпанију. У Мадрид долазе милиони верника да поздраве папу Бенедикта XВИ, док два инспектора трагају за серијским убицом старица. Главне улоге тумаче Антонио де ла Торе и Роберто Аламо. Поента приче је што се ни људи из полиције, који треба да буду оличење доброте и храбрости, не разликују превише од убице. Узбудљив филм који привлачи пажњу гледалаца и потврђује тврдњу о генијалности шпанске кинематографије.

#10 Tres metros sobre el cielo (2010)

Креиран на основу истоименог романа, овај филм је доживео светску славу, нарочито код млађе популације. Фернандо Гонзалес Молина представио занимљиву љубавну причу младих из потпуно различитих породица, а главне улоге поделио је Мариу Касасу и Марији Валверде.

Ова романтична драма приказује Баби, одличну ученицу, која се заљубљује у наизглед опасног типа на мотору. Његова прича са моторима и насиљем потиче из породичне трауме, а Баби је ту да му помогне да то превазиђе. Прелепи пејзажи Барселоне и плажа Каланије чине причу још романтичнијом. Иако можда нема неку дубоку поенту, овај филм због популарности која га прати сврставамо у топ десет најбољих шпанских филмова.