TOP 10 najboljih španskih filmova

0
filmovi
Foto: Unsplash.com

Još smo se tokom devedesetih upoznali sa produkcijom sa španskog govornog područja i provodili sate ispred TV ekrana kako bismo ispratili dešavanja u telenovelama. Mnogi koji su kroz Kasandrinu, Esmeraldinu ili Ljovisninu priču naučili španski jezik i danas vole da se kroz filmove ili serije podsete već čuvene „ Yo no soy tu madre “.

Španska kinematografija je mnogo više od sapunica. Ona je iznedrila neke od najuzbudljivijih trilera sa originalnim zapletima, komedije koje na neobičan način predstavljaju špansku kulturu i uvrnute almodovarske drame koje ceo svet obožava. Topličanka je izdvojila top 10 najboljih španskih filmova koje preporučujemo da pogledate.

#1 Abre los ojos  (1997)

Kultni film reditelja Alehandra Amenabara sa Penelope Kruz i Eduardom Noriegom u glavnim ulogama ima i svoj svetski poznati rimejk „Vanilla Sky“ u kome takođe Penelope igra glavnu ulogu sa Tom Kruzom i Kameron Diaz. Po mišljenju mnogih kritičara „Otvori oči“ je jedan od najintrigantnijih filmova s kraja prošlog veka i svrstava se među deset najboljih španskih filmova svih vremena.

Priča prati život bogatog mladića i ženskaroša Cezara koji je nasledio bogatstvo svojih roditelja. Zaljubljuje se u studentskinju glume, Sofiju. Njegova ljubomorna ljubavnica Nuria, namerno izazove saobraćajnu nesreću i autom sleti u provaliju. Ona gine, a on unakaženog lica preživljava. Srž filma je život kroz kreiranu realnost posle hibernacije. Vidimo kako Cezar postaje tragični junak koji ispašta zbog strasti i proživljava krivicu zbog prokockane šanse da ima pravu ljubav.

#2 Contratiempo  (2016)

Jedan od najboljih trilera Oriola Paula, preveden kao „Nevidljivi svedok“, ima čak tri rimejka na različitim jezicima. U originalnoj, španskoj verziji, glavnu ulogu tumači Mario Kasas.

Misteriozno ubistvo Laure Vidal preti da uništi život mladog menadžera. Radnja filma odvija se u sadašnjosti kroz razgovor glavnog junaka sa advokaticom i u prošlosti, kroz retrospektivu događaja. Dinamičan, pun preokreta, uzbudljiv, samo su neki od epiteta kojima se može opisati ovaj fenomenalni film koji podseća na misteriozne priče Agate Kristi. Nikako ga ne smete propustiti.

#3 El cuerpo (2012)

Oriol Paulo je, pre nego što se proslavio filmom „Contratiempo“, snimio još jedan fantastični triler pod nazivom „Telo“. Nestalo telo iz mrtvačnice ne da mira inspektoru Hajmeu koga tumači Hoze Koronado. Jedini svedok je čuvar, koji je od straha pao u komu. Inspektor sumnja da je krivac za nestalo telo muža preminule žene. Njih dvojica se upliću u strahote koje treba ispratiti sa punom pažnjom.

#4 La piel que habito  (2011)

Legendarni Pedro Almodovar osmislio je ovaj genijalni psihološki triler sa Antoniom Banderasom i Elenom Anajom u glavnim ulogama. Kao i svi njegovi filmovi ima dozu uvrnutosti dok predstavlja priču o genetskom eksperimentu, ali i ljudskoj krhkosti i predsrasudama. Naime, plastični hirurg dr Robert Ledgard nakon smrti supruge u saobraćajnoj nesreći, eksperimentiše u nadi da će stvoriti savršenu kožu. On postaje zaslepljen lepotom dela koje je stvorio. Film „Koža u kojoj živim“ će nam postaviti mnoga pitanja, ali i dati brojne odgovore.

#5 Ocho apellidos vascos (2014)

Jedan od najsmešnijih filmova koji prikazuje kontrast između kultura dve španske pokrajine, Andaluzije i Baskije, svakako je „Osam baskijskih prezimena“. Režirao ga je Emilio Martinez-Lazaro, a glavne uloge tumače Dani Rovira i Klara Lago.

Rafa, dečko iz Sevilje, vatreni navijač Real Betisa, upoznaje Amaju, zbog koje odlazi u Baskiju koja je po svemu različita od rodne Andaluzije. On se trudi da govori i ponaša se kao Baskijac koristeći osam prezimena, a najsmešnije su anegdote sa Amajinim ocem koji ne podnosi sve što je nije baskijsko. Osim što ćete se dobro nasmejati, upoznaćete kulturu i običaje koji odlikuju ove dve španske pokrajine. Smehom koji izazivaju njegove scene, sa punim pravom ga svrstavamo u top deset najboljih španskih filmova.

#6 Ocho apellidos catalanes (2015)

Godinu dana nakon „Osam baskijskih prezimena“, Martinez-Lazaro lansirao je nastavak komedije kroz „Osam katalonskih prezimena“. Nakon što je Amaja upoznala šarmantnog Katalonca Paua, Rafa kreće ponovo na put da bi sprečio venčanje, ali sada ima podršku Amajinog oca. Baba mladog Katalonca ne dozvoljava taj brak, jer devojka nije iz ove španske pokrajine. Pau je nagovorio meštane katalonskog sela da organizuju feštu povodom lažnog otcepljenja Katalonije od Španije i tu počinje još jedna smešna priča koju nikako ne treba propustiti.

#7 Todo sobre mi madre (1999)

Jedan od najboljih Almodovarovih filmova, ali i filmova iz španske kinematografije je svakako „Sve o mojoj majci“. Osvojio je nagrade Oskar i Zlatni globus za najbolji strani film. Pedro je koristio scenario svog filma Cvet moje tajne. Glavnu ulogu tumači Sesilija Pot.

Priča ovog filma, koji je inspirisao i nastanak mnogih predstava širom sveta, posvećena je Manueli, majci čiji sin gine dok traži autogram od poznate glumice. Nakon njegove smrti ona odlazi u Barselonu da pronađe oca njenog deteta, transvestita Lolu. Tu upoznaje glumicu zbog koje je njen sin poginuo i počinje cela umršena priča svojstvena Almodovaru.

#8 Mientras duermes (2011)

Film čija se radnja odvija u jednoj stambenoj zgradi u Barseloni, gde portir Sesar vrlo dobro poznaje stanare zgrade. Nesrećan zbog svog života, ljubomorno posmatra nasmejanu devojku Klaru i želi da joj nanese bol. Njegovi do detalja osmišljeni planovi počinju da joj pretvaraju život u pakao. U ovom filmu Haumea Belaguera glavne uloge tumače Luis Tosar i Marta Etura.

#9 Que Dios nos perdone (2016)

Radnja filma Rodriga Sorogojena, “Neka nam Bog oprosti” smeštena je u vreme ekonomske krize koja je pogodila Španiju. U Madrid dolaze milioni vernika da pozdrave papu Benedikta XVI, dok dva inspektora tragaju za serijskim ubicom starica. Glavne uloge tumače Antonio de la Tore i Roberto Alamo. Poenta priče je što se ni ljudi iz policije, koji treba da budu oličenje dobrote i hrabrosti, ne razlikuju previše od ubice. Uzbudljiv film koji privlači pažnju gledalaca i potvrđuje tvrdnju o genijalnosti španske kinematografije.

#10 Tres metros sobre el cielo (2010)

Kreiran na osnovu istoimenog romana, ovaj film je doživeo svetsku slavu, naročito kod mlađe populacije. Fernando Gonzales Molina predstavio zanimljivu ljubavnu priču mladih iz potpuno različitih porodica, a glavne uloge podelio je Mariu Kasasu i Mariji Valverde.

Ova romantična drama prikazuje Babi, odličnu učenicu, koja se zaljubljuje u naizgled opasnog tipa na motoru. Njegova priča sa motorima i nasiljem potiče iz porodične traume, a Babi je tu da mu pomogne da to prevaziđe. Prelepi pejzaži Barselone i plaža Kalanije čine priču još romantičnijom. Iako možda nema neku duboku poentu, ovaj film zbog popularnosti koja ga prati svrstavamo u top deset najboljih španskih filmova.