Zašto je jak imunitet garant dobrog zdravlja?

0
povrće-mleko-imunitet
Foto: Unsplash.com

Zanimljivo je to koliko često možemo čuti upotrebu reči imunitet, a zapravo vrlo mali broj ljudi umije da ga definiše. Razlog tome je, delimično, i to što je imunitet vrlo kompleksan sistem, odnosno mreža delova unutar organizma, koja zajedno radi na zaštiti i suzbijanju infekcija, bolesti i virusa.

U ovom tekstu naučite šta je imunitet, kako on funkcioniše, šta je to što pozitivno utiče na jačanje organizma, te zaključite zašto je jak imunitet sasvim izvesno put do dobrog zdravlja!

Šta je imunitet i koji su njegovi neizostavni delovi?

Imuni sistem čoveka, iliti imunitet, predstavlja kompleksnu mrežu ćelija, tkiva i organa koji se udruženi bore protiv bolesti i infekcija.

Kada klice, poput bacila i virusa, napadnu naše telo, one teže da se nastane i prošire našim organizmom. One se tada umnožavaju i napadaju delove našeg sistema. Ovaj proces naziva se infekcija. Infekcije dalje prouzrokuju bolesti. Imuni sistem ima zadatak da spreči dalje umnožavanje bacila i virusa, te time zaštiti narušavanje našeg opšteg zdravlja.

žena-trči
Foto: Unsplash.com

Ali imuni sistem nije posebni entitet. On zapravo, kao što smo već napomenuli, predstavlja sve one delove tela koji nas na bilo koji način mogu zaštiti od ataka stranih tela.

Pa tako, osnovni deo imunog sistema jeste koža. Ona predstavlja fizičku barijeru za invaziju stranih tela. Sluzokoža, predstavlja posrednika između spoljašnjeg i unutrašnjeg dela našeg tela. Kao takva ona je jako izložena, a svojom vlagom, zarobljava i brani se od napada neželjenih mikroorganizama.

Bela krvna zrnca, odnosno leukociti, su jedan od najbitnijih delova imunog sistema. Leukociti se proizvode na mnogim mestima u telu – grudnoj žlezdi (timus), slezini i koštanoj srži koij se zajedno zovu limfoidni organi. Leukociti kruže kroz telo i uočavaju mikrobe i supstance koje su opasne, te šalju informaciju ostalim delovima sistema.

Da li onda uopšte možemo poboljšati imunitet ličnim zalaganjem?

Da bi dali odgovor na ovo pitanje, prvo moramo pobrojati sve vrste imunog sistema koje postoje.

Naime, maločas smo govorili o takozvanom urođenom imunom sistemu. Odnosno imunitetom koji nam je dat rođenjem. On predstavlja prvu liniju odbrane. Međutim postoje i takozvani aktivni i pasivni imunitet koji možemo da steknemo tokom života.

Pasivni imunitet predstavlja primanje antitela od drugog organizma, tako da organizam nikada nije stvorio antitela samostalno. Npr. novorođenče koje prima antitela od majke. Nažalost, ovako stečeni imunitet na određene infekcije nisu dugog veka.

Aktivni ili adaptivni imunitet, razvija se kada smo inficirani ili vakcinisani. Ova vrsta imunizacije je dugovečna, za većinu bolesti imunizacija traje do kraja života.

vakcinacija-imunitet
Foto: Unsplash.com

U tom smislu, npr. vakcinacija može pomoći organizmu da stvori antitela u kontrolisanim uslovima i na taj način bude zaštićen još dugo godina koje slede!

Da li možemo nešto da učinimo kako bi pomogli našem imunom sistemu da bude u optimalnom stanju?

Odgovor na ovo pitanje je nedvosmisleno – da! Kao što smo pomenuli, imunitet predstavlja mrežu različitih organa, te ukoliko unapredite vaš životni stil, direktno ćete pomoći vašem organizmu i telu da se lakše izbori sa neprijateljem.

Jednostavno rečeno, ukoliko vaše telo i um budu u harmoniji, prirodni imuni sistem će se lako boriti protiv stranih napadača. Vaše telo neće morati da koristi hranljive materije i energiju iz njih, na nepotrebne borbe, već će ih usmeriti i upotrebiti za prave stvari.

Usled toga, savetujemo da svoj način života prilagodite u skladu sa sledećim:

  • Ukoliko pušite, ostavite cigarete i poštedite vaš organizam nepotrebnih toksina!
  • Vežbajte redovno i imajte kvalitetan san. Ovo će vam ujedno pomoći da redukujte stres, koji takođe značajno nepovoljno utiče na opšte psiho-fizičko stanje.
  • Redovno perite ruke i dezinfikujte površine koje često koristite, poput tastature i mobilnih telefona. Na taj način sprečićete izlaganje organizma bacilima.
  • I naravno, poslednje, ali daleko od najmanje bitnog – jedite kvalitetnu hranu i unosite izbalansiran unos mikro i makro nutrijenata. To podrazumeva obilate porcije voća, povrća, semenki, žitarica i kvalitetnih mlečnih proizvoda!
beli-luk-imunitet
Foto: Unsplash.com

Sada kada znamo kako naš imuni sistem funkcioniše, i zbog čega je on garant dobrog zdravlja, ne ostaje nam ništa do, pridržavanja saveta i zdravog načina života.

Verujte vašem telu i imunom sistemu, nemojte mu otežavati i uživajte u svim blagodetima koje nam on omogućava!