BAREM DANAS BUDIMO LJUBAZNI

0
žuti-balon-osmeh
Foto: Pixabay.com

Dokazano je da to kako se mi odnosimo prema drugima direktno utiče na našu sreću. Zato, posebno danas, a zašto ne bismo i svaki naredni  dan bili ljubazni kada nam se neko za nešto obrati ili potraži neku vrstu pomoći?

Svetski dan ljubaznosti se obeležava dvadeset dve godine, tačnije od 1998. godine, 13. novembra kada je održana Konferencija o ljubaznosti u Tokiju na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost.

Primetno je da ljubaznost u današnje vreme i nije tako česta, jer su ljudi preopterećeni raznim stvarima koje ih okružuju i nije im baš prijatno kada na isto pitanje treba da odgovore više puta… ili su možda došli na posao nervozni, nisu raspoloženi za komunikaciju, boli ih glava i ko zna sa kakvim problemima se suočavaju…
Ali opet, sve to ne opravdava npr. šalterskog radnika da uvek  ne bude ljubazan. Zar ne?

Šta mi možemo da uradimo barem danas i damo svoj doprinos ovom danu?

Možemo malim znacima pažnje, ljudima oko sebe da pokažemo da nam je stalo do njih i svojom pojavom i ponašanjem popravimo i svoje i raspoloženje drugih. Zato, danas pomozimo komšiji, kolegi s posla, rođaku, zahvalimo se, osmehnimo se, pošaljimo lepe poruke dragim osobama, otvorimo vrata osobama starijim od nas, dozvolimo osobi koja je u žurbi ili sa malim detetom da preko reda završi posao u apoteci, prodavnici, pošti, poklonimo čokoladu kad već izbegavamo zagrljaj i poljubac zbog trenutne situacije koja svakako utiče na sve nas.

Lepo ponašanje prema drugima je poželjno svakoga dana, ne samo danas, zato barem danas budimo ljubazni prema svima koji nam se obrate, saslušajmo ih, poklonimo im pažnju i razumevanje, pokažimo empatiju jer nam je ona svima potrebna.

Autorka: Jelena Đorđević, prof. razredne nastave